E bine să oferim recompense pentru mâncare?

Fericite sunt acele mămici ai căror copii adoră legumele.
Broccoli, spanac, morcov crud, ardei gras… Dar mai sunt și aceia ca ai mei, pentru care tot ce e verde e oarecum ciudat și periculos, pentru care trebuie mereu inventate noi rețete și noi metode de convingere…

Există tot felul de sfaturi pentru rezolvarea acestei situații: le putem ascunde printre alte alimente,
se pot oferi primele, lăsând carnea și pastele pentru mai târziu, se pot adăuga o mulțime de condimente pentru aromă, ne putem exprima dragostea pentru broccoli în fața copiilor pentru a-l prezenta ca delicios. Și cum rămâne cu recompensele?

În general, psihologii (inclusiv eu) recomandă evitarea recompenselor pentru a încuraja un anumit comportament al copilului. Aceste recompense extrinseci, cum ar fi dulciurile, banii sau chiar lauda pot submina motivația intrinsecă a unui copil, de a face ceva care îi face plăcere pentru activitatea însăși.

Odată ce un copil este recompensat pentru a mânca anumite alimente, va fi mai puțin probabil ca el să mănânce aceste alimente de bună voie în momentul în care nu mai primește recompensa așteptată. Astfel, studiile au arătat că pericolul recompensării comportamentelor este foarte real atunci când este vorba despre activități de care copiii se bucură deja, cum ar fi cititul sau rezolvarea problemelor de matematică.

Dar este posibil ca recompensa pentru a mânca legume să fie mai eficientă. Când copilului deja nu îi plac legumele, nu există nicio motivație intrinsecă pe care o putem submina.

De fapt, un nou studiu realizat în 2010 de psihologul Lucy Cooke și colegii ei de la College University din Londra arată că, primind recompense, copiii nu doar mănâncă legume, ci chiar încep să le placă.

La începutul studiului, celor 422 de copii (cu vârste între 4 și 6 ani) li s-au arătat 6 feluri de legume (morcov, ardei roșu, mazăre dulce, varză, castraveți și țelina). Au fost rugați să guste o bucată din fiecare și să acorde un calificativ (pe o scală de la delicios la scârbos), ordonându-le de la gustul cel mai bun la gustul cel mai rău.

Cercetătorii s-au axat pe leguma clasată pe locul al patrulea pentru fiecare copil, invitându-i să mănânce cât vor și măsurând cantitatea consumată (de obicei, nu prea mult). Apoi, copiilor li s-a oferit din nou acea legumă, zilnic în următoarele 12 zile. Unora dintre copii li s-a oferit o recompensă tangibilă (un abțibild) pentru a o mânca, unii au fost lăudați cu entuziasm, iar unora nu li s-a oferit niciun fel de recompensă (copiilor din grupul de control nu li s-a oferit acea legumă în fiecare zi).

La sfârșitul celor 12 zile, și din nou după 1 lună și după 3 luni, cercetătorii au oferit din nou leguma respectivă copiilor, dar de data aceasta fără nicio recompensă, observând cantitatea pe care au ales în mod liber să o mănânce.

Inițial, după eliminarea recompensei, copiii care au primit o recompensă tangibilă au mâncat cel mai mult din leguma oferită. Cei care au primit laude și cei care au fost pur și simplu expuși la acea legumă în fiecare zi, au mancat mai puțin decât grupul cu abțibilduri, semnificativ mai mult decât grupul de control.

Însă, după 3 luni, grupul cu abțibilduri nu a fost diferit de grupul cu laudă – și ambele grupuri au mâncat aproape de două ori mai mult din leguma oferită lor, din proprie voință, decât copiii din grupul de control.

Așadar puteți încerca să oferiți unele mici recompense pentru a încuraja copiii să mănânce broccoli și fasole verde. Nu uitați că acestea trebuie alese și oferite cu mare grijă pentru a avea efectul scontat. De exemplu, este foarte important să existe o corelație între valoarea percepută a recompensei și valoarea acțiunii recompensate, să folosim un interval de timp cât mai scurt între cele două, pentru a susține legătura dintre ele etc.

Dacă nu vă simțiți confortabil cu ideea recompenselor, iată că lauda entuziastă funcționează la fel de bine pe termen lung. Manifestați-vă entuziasmul și plăcerea pentru leguma respectivă, și oferiți laudă copilului dacă gustă măcar din ea. Și nu uitați să fiți perseverenți!

Sabina Dumitrescu
Psiholog si Farmer – Mother la Cosul de legume

Surse (engl):

http://www.psychologytoday.com/blog/the-science-success/201102/2-ways-get-kids-eat-vegetables-actually-work
http://pss.sagepub.com/content/22/2/190