Trucuri pentru părinții cu copii mofturoși

Am văzut mulți părinți stresați și frustrați din cauza copiilor foarte mofturoși la mâncare sau care nu mănâncă suficient. Pentru că și eu am fost unul dintre ei mi-am propus să vă împărtășesc câteva idei sau trucuri pe care le-am citit sau le-am aflat de la alți părinți care au trecut prin aceeași situație. Unele au funcționat foarte bine la noi, dar n-au funcționat la alții și invers; copiii sunt diferiți și e nevoie de abordări diferite pentru fiecare. Sper însă ca aceste sfaturi să vă fie de folos.

În primul rând e bine să excludeți o eventuală problemă de sănătate a copilului. Lipsa poftei de mâncare poate fi datorată, de exemplu, anemiei care e destul de des întâlnită la copii. De asemenea paraziții intestinali pot fi responsabili pentru preferința exagerată a dulciurilor și lactatelor, dar și pentru lipsa poftei de mâncare. Dacă suspectați o problemă de sănătate nu încercați să diagnosticați dumneavoastră copilul și să-l tratați singuri; consultați mai întâi pediatrul copilului care vă va recomanda și analizele de care este nevoie pentru depistarea unei eventuale carențe.

Un alt factor pe care trebuie să-l luați în considerare e faptul că nevoile energetice ale unui copil sunt mult reduse față de cele ale unui adult. Nu-i puteți cere unui copil să mănânce cantitatea pe care o mănâncă un adult. Și la fel cum și adulții mănâncă cantități diferite de hrană, tot așa unii copii pot fi mai mâncăcioși decât alții. Nu e normal ca toți să consume porția standard pentru că unii au metabolismul mai rapid, alții mai lent, unii au un temperament mai activ și consumă mai multe calorii, pe când alții pot fi mai liniștiți.

Atenție la atitudinea dumneavoastră

Un părinte stresat, nervos poate genera o atmosferă de încordare care inhibă pofta de mâncare a copilului. Frustrarea și stresul părinților față de faptul că cel mic nu mănâncă sau că face nazuri la mâncare, pot fi simțite de copil și asociate de către acesta cu masa în sine. Încercați să vă relaxați și să vă puneți la masa bine dispuși gândindu-vă că nu veți rezolva problema stresându-vă.

Fără gustări disponibile tot timpul

Încercați să aveți un program fix pentru mese, fără prea multe gustări între mese care pot în primul rând tăia pofta de mâncare a copilului. Tendința, atunci când copilul nu mănâncă sau n-a mâncat suficient la masa precedentă, este să-i oferiți tot timpul gustări diverse în ideea de a-și completa nevoia de hrană. Însă faptul că mâncarea este tot timpul disponibilă nu-i va trezi copilului interesul pentru ea. Încercați să nu aveți ronțăieli prin casă și să aveți pe cât posibil un program fix pentru mese și gustări.

Implicați copiii în cultivarea grădinii sau aprovizionarea cu mâncare

Cei care au o grădină cultivată cu legume și fructe au o mină de aur la dispoziție. Copiii vor fi fascinați să vadă cum cresc plantele și se coc fructele, e chiar o idee bună să-i implicați în mici activități de grădinărit pe care ei le pot face și să adune roadele. Copiii se vor simți mai conectați cu mâncarea și mai interesați de ea, veți observa cum adoră să culeagă roșii, ardei, fructe și să le mănânce pe loc cu multă poftă. Chiar dacă stați într-un apartament de bloc puteți planta în ghivece plante aromatice sau chiar roșii cherry împreună cu copii dumneavoastră.

Dacă nu aveți nici grădină și nici timp pentru grădinărit, implicați-i pe copii în achiziționarea hranei fie din piață sau din supermarket. Inventați jocuri prin care copii să recunoască fructele / legumele și să dea un exemplu despre ce mâncare puteți face cu ele. Puneți-i pe ei să ia alimentul de pe raft și să-l pună în coș.

Implicați copiii în gătitul mâncării

Copiilor le face deosebită plăcere să ajute la gătit și veți fi surprinși de dexteritatea lor în bucătărie. Copiii pot să stea pe un scaun mai înalt cot la cot cu părintele care face mâncare și să observe cum se prepară masa, dar și să contribuie curățând ciupercile, punând condimente cu lingurița, turnând făină, spărgând ouăle, amenstecând în salată, etc. Cel mai probabil ei vor fi entuziasmați de ce va ieși și vor dori să mănânce din mâncarea pe care au făcut-o chiar ei.

Mâncați împreună, toată familia la masa

Este preferabil ca întreaga familie să se așeze la masă, cât mai des cu putință. Pregătiți masa, așezați farfuriile cu ajutorul micuților și savurați mâncarea împreună. Dacă copilul nu dorește să stea prea mult la masă nu-l obligați, veți vedea că încet, încet va dori singur să participe împreună cu toți la ritualul mesei.

Copiilor le place să mănânce singuri

Imediat ce încep să își controleze mai bine mâinile și degetele, sugarii sunt pregătiți să se hrănească singuri. Refuzul de a mânca poate însemna chiar dorința lor de a mânca cu propriile mânuțe. Nu vă îngrijorați pentru mizeria pe care o pot face și încercați să le oferiți cât mai mult mâncare pe care o pot apuca singuri cu mâinile: bucăți de legume fierte, fructe mici sau mari tăiate, biscuiți speciali (preferabil făcuți în casă), mazăre, linte, paste, etc. Lăsați-i să-și ducă singuri lingurița la gură și chiar dacă nu vor reuși la început așa vor învăța să se hrănească singuri.

Fiți un exemplu bun

Dacă vă doriți ca copiii dumneavoastră să aibă o relație sănătoasă și bună cu mâncarea trebuie în primul rând să fiți dumneavoastră un exemplu bun. Evitați să mâncați alimente nesănătoase în fața lor și încercați să nu mâncați dezorganizat. Când sunteți împreună la masă lăudați mâncarea și vorbiți despre cât de bine vă face mâncarea respectivă (de ex: “Ce mult mi-a plăcut mâncarea de morcovi, mă face să mă simt plin de energie!”) Copiii mai mari pot fi un exemplu bun de urmat atunci când copilul nu vrea să încerce o mâncare nouă, cei mici vor dori să-i copieze în toate.

Oferiți-le mâncarea preferată

Dacă copilul are o mâncare preferată, atâta timp cât nu e vorba de junk food sau ceva care nu e bun pentru el, nu ezitați să i-o oferiți des. De obicei copiii au perioade când preferă un anumit aliment ca mai apoi să nu și-l mai dorească și să descopere altceva. Un copil, de exemplu poate face o pasiune pentru portocale și să vă ceară câteva zile cantități enorme de portocale nefiind interesat de altceva; acesta poate fi un semn că are o deficiență de vitamina C pe care încearcă să și-o suplimenteze. Aveți încredere în instinctul copilului dumneavoastră în a-și hrăni corpul cu ce are nevoie.

Petreceți mult timp în aer liber

Cred că mulți părinți au observat cum activitățile în aer liber măresc pofta de mâncare a copilului. Apa și înotul au același efect pozitiv. Încercați să petreceți cât mai mult timp afară, iar o idee bună este ca ocazional să luați masa în natură: nu trebuie să fie ceva organizat din timp și elaborat, poate fi chiar sub forma unui simplu picnic spontan pe o pătură cu câteva sandviciuri luate de acasă.

Fără șantaje sau recompense

Evitați să vă șantajați copilul pentru a mai accepta o lingură de mâncare sau să-i oferiți recompense cum ar fi o prăjitură dacă termină tot din farfurie. Tratativele de genul acesta nu își au locul la masă dacă doriți ca copilul să dezvolte o relație sănătoasă cu mâncarea. De asemenea dacă copilul spune că nu mai vrea mâncare încetați să-i mai oferiți chiar dacă nu a mâncat cât v-ați fi dorit. Pe termen lung aveți de câștigat, chiar dacă acum vi se pare că încă o lingură ar fi importantă: copilul va învăța că mâncatul în sine nu este un calvar, nu e nevoie să mănânce ca să mulțumească pe cineva sau pentru că va avea alte beneficii decât hrănirea propriului corp.

Sursă foto: http://flic.kr/p/bCr6Ud