Afine sau antioxidanți la puterea a treia

Afinul este folosit de secole pentru efectele terapeutice pe care le are asupra sănătății noastre. Afinele – fructele acestui arbust, împreună cu frunzele, sunt cele mai folosite părți ale plantei. Afinele sunt cotate ca fiind printre fructele cele mai bogate în antioxidanti. Antioxidanții sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi, cei care afectează structura celulelor și care duc la îmbătrânirea și uzarea acestora.

Ce substanțe nutritive conțin afinele?

Afinele sunt bogate în minerale precum fier, potasiu, mangan, cupru, sulf, fosfor, zinc și crom. De asemenea sunt foarte bogate în vitamina K, vitamina C și complexul de vitamine B, fiind o sursă importantă de antioxidanți – flavonoide, antocianine și glucochinina.

Flavonoidele sunt de fapt pigmenți care ajută la sinteza vitaminei C în organism protejând organismul împotriva infecțiilor și ajutând la regenerarea țesuturilor.
Antocianina este tot un pigment – cel care dă nuanțe de rosu-violet-albastru, și în acelasi timp un antioxidant care în combinație cu vitaminele C și A îmbunătățește acuitatea vizuală, circulația sângelui la nivelul ochilor și la nivelul sistemului nervos.
Glucochinina este un compus care, conform cercetărilor, reduce nivelul de zahăr din vasele de sange.

Ce beneficii aduce consumul de afine?

Pline de vitamine si antioxidanți, afinele protejează împotriva infecțiilor și au efect antiinflamator, antiîmbătrânire, antidiabetic.

– datorită conținutului de tanin, frunzele și fructele afinului au proprietăți astrigente și sunt un bun antibiotic
– ajută în tratamentul împotriva diareei
– vindecă rănile; datorită conținutului de flavonoizi, afinele ajută la sinteza vitaminei C, folosită de către organism pentru obținerea colagenului (moleculă ce intră în alcătuirea unor țesuturi); astfel, afinele ajută la vindecarea țesuturilor
– reduc cantitatea de zahăr din sânge (glicemia), datorită glucochininei
– stimulează funcționarea pancreasului
– tratează afectiunile hepatice
– aduc beneficii vederii; afinele stimulează regenerarea celulelor de la nivelul retinei, îmbunătățirea acuității vizuale, a circulației sângelui la nivelul ochilor și la nivelul sistemului nervos
– reduc riscul de boli cardiovasculare și ajută la prevenirea infarctului miocardic
– consumul de afine proaspete tratează infecțiile urinare
– mestecarea fructe de afine ajută la dispariția aftelor
– ajută la îmbunătățirea memoriei.

Când pot introduce afinele în alimentația copilului meu?

Afinele, la fel ca si coacăzele și agrișele, sunt recomandate pentru a fi introduse în alimentația diversificată a bebelușului începând cu vârsta de 6 luni. La fel ca pentru fiecare aliment nou pe care îl oferiți micuţului, nu uitaţi să cereţi sfatul medicului curant şi să urmaţi regula celor 4 zile.
Afinele prezinta pericolul de înec la bebeluși, de aceea li se vor oferi pasate foarte bine pana în momentul în care aceștia pot să le mestece.

Cum se aleg și cum se păstrează afinele?

Studiile au aratat că refrigerarea afinelor nu duce la distrugerea antocianinelor, o parte dintre antioxidanții din aceste fructe, ceea ce este o veste bună pentru cei care nu au acces la afine proaspete.

Un alt studiu comparativ făcut asupra afinelor organice vs. non-organice a relevat rezultate impresionante legate de afinele organice care s-au dovedit a avea un nivel de antioxidanți considerabil mai mare decat cele non-organice.

Cum ofer afinele copilului meu?

Afinele pot fi consumate:
– ca atare/ proaspete
– congelate (le găsim în supermaketuri), în afara sezonului
– sub formă de suc proaspăt sau sirop
– sub formă de pulbere preparată din afine uscate
– sub formă de decoct, din frunze ori fructe uscate
De menționat aici și Eridiaromul, un medicament natural românesc de excepție, obținut din afine.

Afinele se pot oferi copiilor ca atare, proaspete, simple, în amestec cu iaurt natural, pe feliuțe de pâine cu unt (proaspete sau sub forma de gem), în diverse prăjituri sau alte deserturi.

Ceaiul de afine – trebuie preparat atât din frunze de afin cât și din fructe uscate. În cazul persoanelor care suferă de diaree este obligatoriu ca ceaiul să fie consumat neîndulcit.
Infuzia de afine – se obține din 2 lingurițe de frunze uscate la o jumătate de litru de apă clocotită. Pot fi consumate mai multe căni de infuzie zilnic, cel mult un litru pe zi.

Decoctul de afine – se obține prin fierberea unei cantități egale de fructe si frunze de afin. Decoctul are proprietăți astringente și antibiotice, astfel, poate fi folosit pentru ameliorarea afecțiunilor gastrointestinale (enterite si diaree). Extern, se recomandă sub formă de gargară în faringite, afte, stomatite și comprese pentru hemoroizi si eczeme.

Sursă (ro):
http://www.formula-as.ro/2005/695/medicina-naturista-25/medicamente-romanesti-de-exceptie-eridiarom-6551
Surse (en):
http://ro.scribd.com/doc/92209433/Afinul-Este-Un-Arbust-de-Talie-Mica
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=8

Sursă foto: http://flic.kr/p/oL2d7