Nuci pecan, un pachet de energie şi antioxidanţi

Originare din America de Nord, delicioasele nuci pecan, erau folosite ca aliment de bază de către locuitorii continentului american, cu mult înainte de a fi colonizat, fiind o sursă esenţială de hrană pe timpul iernilor lungi şi grele. În prezent, în America, nucile pecan sunt întrecute la capitolul popularitate doar de arahide. Nucile pecan se găsesc în sute de varietăţi şi se pot folosi atât proaspete, cât şi prăjite, într-o multitutdine de preparate, de la îngheţate până la plăcinte sau salate. Nu atât gustul, cât concentraţia de substanţe nutritive fac din nucile pecan un aliment popular, fiind bogate în minerale, vitamine şi uleiuri esenţiale pentru o sănătate optimă.

Copacii în care cresc nucile pecan trăiesc sute de ani, atâta timp cât au climatul potrivit şi sunt îngrijiţi corect. La fel ca nucile, cu care se şi înrudesc, nucile pecan se culg toamna şi sunt protejate de o coajă tare, dar cu formă alungită. După recoltare, nucile se comercializează ca atare sau sub formă de ulei sau unt de nuci pecan.

Ce substanțe nutritive conţin nucile pecan ?

Din punct de vedere nutritiv, nucile pecan conţin vitamine din complexul vitaminic B, vitamina A, vitamina E, calciu, potasiu, zinc, magneziu, fosfor, dar şi fibre și proteine. Nu conţin sodiu, carbohidraţi sau colesterol, dar sunt o importantă sursă de energie, având un aport de 690 calorii pentru 100 g de nuci.

Una dintre cele mai importante calităţi ale nucilor pecan este aceea că, dintre toate nucile, reprezintă cea mai bună sursă de antioxidanţi, asigurând buna funcţionare a inimii, a sistemului imunitar, a întregului organism. Sunt considerate a avea proprietăţi de micşorare a nivelului colesterolului, datorită sterolilor pe care îi conţine. Sterolii sunt compuşi care se regăsesc în plante şi care au calitatea de a scădea nivelul colestetolului (LDL), a preveni bolile cronice şi a contribui la menţinerea unei greutăţi corporale optime. Aşadar, nucile pecan ajuta şi la creşterea ritmului metabolic şi oferă o stare de saţietate.

Grăsimile nesaturate pe care le găsim în nucile pecan fac din acestea un prieten al inimii.  60% din grăsimile pe care le conțin sunt mononesaturate, iar 30% polinesaturate, restul de 10% fiind grăsimi săturate.

Când pot introduce nuci pecan în alimentația copilului?

Studiile conduse de către AAP (Academia Americană de Pediatrie) începând cu anul 2008 concluzionează că nucile și alunele pot fi introduse în alimentația copilului la fel ca orice alt aliment, nu mai devreme de 6 luni, respectându-se regula celor 4 zile dar numai după o discuție în prealabil cu medicul pediatru. La copiii cu un istoric alergic declarat introducerea oricărui aliment posibil alergen se face cu o precauție deosebită. În cazul acestor copii, regulile generale de nutriție și diversificare trebuie adaptate și personalizate.
Aşadar, nucile pecan se pot introduce în alimentația copiilor fără istoric de alergii începând cu vârsta de 1 an. Copiilor cu istoric de alergii, dermatite, intoleranțe li se vor oferi nuci pecan după vârsta de 2 ani.
Trebuie ținut cont și de faptul că atât toate nucile și alunele prezintă riscuri în ceea ce privește înghițirea lor. De aceea, pentru copii sub 3 ani, se recomandă a fi oferite sub formă de făină, lapte, unt sau mărunțite extrem de bine.

Cum alegem şi preparăm nucile pecan?

Nucile pecan au un conţinut ridicat de acizi graşi, ceea ce înseamnă că pot râncezi cu usurință dacă nu sunt păstrate şi depozitate corespunzător. Se găsesc pe raftuile supermarketurilor fie în coajă sau decojite și vidate, prăjite, sărate sau îndulcite. Este indicat să alegeţi varianta neprocesată, adică nuci pecan în coajă pe care să le decojiţi atunci când vreţi să le folosiţi. Verificaţi eticheta produsului pentru termenul de garanţie, iar dacă le cumpăraţi la kilogram, asiguraţi-vă că nucile nu prezintă semne de mucegai, crăpături ale cojii  și nu au un miros rânced. Nucile în coajă se pot păstra câteva luni într-un loc uscat şi răcoros, iar cele decojite se ţin la frigider într-un vas cu capac sau o pungă sigilată.

Nucile pecan se hidratează timp de 4-6 ore. Se pot consuma proaspete, la fel ca nucile, sub formă de unt sau în compoziția deserturilor, precum brioșe, baclava, înghețată, biscuiți și torturi,

Surse:
http://www.seedguides.info/pecans/
http://foodfacts.mercola.com/pecans.html
http://www.nutrition-and-you.com/pecans.html
Sursa foto:
https://flic.kr/p/b19Xi2