Soc, prietenul imunității

Socul este un copac cu o coroană bogată şi flori albe ca nişte buchețele cu miros îmbietor, care creşte în zone muntoase şi pe văile râurilor, acolo unde soarele nu bate direct. Fructele sale sunt mici, rotunde, de culoare neagră şi se recoltează toamna, iar florile aromate sunt vedetele începutului de vară pentru că dau gust uneia dintre cele mai iubite băuturi tradiţionale fermentate: socată.
Printre legendele care învăluie înmiresmatul soc se află şi aceea că prin plantarea de sa, spiritele rele sunt ținute departe.

Ce substanţe nutritive conţine socul și ce beneficii aduce sănătății?

Socul este o plantă cu puternice efecte terapeutice, folosită pentru tratatea şi prevenţia multor boli. Florile de soc sunt bogate în bioflavonoide (efect antioxidant, anticancerigen, antiiflamator, antiviral şi antibacterian), acid clorogenic (efect antioxidant, antiinflamator, laxativ, benefic în tratamentul alergiilor și reglarea nivelului de zahăr din sânge), triterpenoide (efect analgezic, antiinflamator, anticancerigen).
Fructele de soc sunt folosite în tratarea afecţiunilor sinusurilor (sinuzite), răceli, gripă, bronşită, diabet şi constipație. Sunt folosite pentru efectul diuretic, pentru stimularea transpiraţiei şi oprirea sângerărilor. Are de asemenea efecte benefice în tratarea reumatismului și menţinerea sănătăţi pielii.
Infuzia de soc este folosită pentru tratarea furunculilor, abceselor, eczemelor, urticariei, dar şi unor afecţiuni ale ochilor, având un rol antiinflamator.

Cum aleg și cum prepar socul?

De la soc de pot folosi: florile, fructele şi scoarţa. Florile se recoltează în lunile mai şi iunie şi se pot folosi proaspete, se pot usca sau congela. Din ele se face delicioasa socată, dar se pot folosi şi pentru a face ceai, a condimenta deserturi sau gemuri, etc.
Fructele provenite din socul european (Sambucus nigra) nu sunt toxice, însă se recomandă a fi gatite pentru a evita orice risc. Se coc toamna atunci când fructele devin negre (cele necoapte sunt toxice) şi se pot folosi în diverse deserturi, plăcinte sau budinci.

Când pot introduce preparatele din soc în alimentaţia copilului meu?

Se recomandă consultarea medicului în privinţa introducerii preparatelor din soc în alimentaţia copiilor. De asemenea se vor urmări reacţiile copilului şi se va respecta regula celor 4 zile.

Măsuri de precauţie în privinţa consumului de soc

Atât florile cât şi fructele socului sunt folosite în scop medicinal, dar şi în diferite preparate culinare. Fructele de soc trebuie gătite înainte pentru că în stare crudă conţin o substanţă similară cu cianură, avînd potențial toxic pentru om.
Nu există studii în privinţa efectelor asupra femeilor însărcinate sau celor care alăptează, aşadar este bine ca acestea să evite consumul de produse din soc. Este indicat că persoanele care suferă de boli autoimune să discute înainte cu medicul specialist, deoarece socul stimulează sistemul imunitar. Consumul de preparate din soc este benefic pe termen scurt, însă nu sunt cunocute efectele sale pe termen lung sau în cantități mari.

Surse:
http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/elderberry
http://www.herbwisdom.com/herb-elderflower.html
http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-434-elderberry.aspx?activeingredientid=434&activeingredientname=elderberry
http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-708-elderflower.aspx?activeingredientid=708&activeingredientname=elderflower
http://jn.nutrition.org/content/138/12/2309.full

Sursa foto:
https://flic.kr/p/6qrmP8