Gălbiori, minunile galbene ale pădurii

Ciupercile, în general, reprezintă excelente surse de proteine, cupru, potasiu, zinc, selniu şi vitamine din complexul B, precum şi fibre. Gălbiorii (Cantharellus cibarius), denumiţi şi ciuperci Chanterelle sunt unele dintre cele mai bune ciuperci sălbatice, având o aromă delicată şi o textură fermă, care poate înlocui cu uşurinţă carnea în preparatele vegane. Se întâlnesc de regulă în păduri, la baza copacilor, într-o varietate de zone: America de nord, Europa, Asia.

Deşi aceasta varietate de ciuperci există din vremuri îndepărtate , ea a început a fi consumată la scară largă abia în secolul 18, în Franţa. De atunci, gălbiorii şi-au câştigat recunoaşterea printre marii bucătari care le-au introdus în meniurile caselor regale din Europa, și mai apoi în cele mai prestigioase restaurante, .

Ce substanțe nutritive se găsesc în gălbiori ?

Gălbiorii sunt bogaţi în vitamina B1 (importantă pentru sistemul nervos şi pentru inimă), vitamina B6 (susţine sistemul imunitar şi reglează nivelul zahărului din sânge), vitamina B9 (esenţială pentru buna funcţionare a ficatului), vitamina B12 (importantă în funcţionarea sistemului nervos), fibre (stimulează digestia), potasiu (menţine sănătatea cardio-vasculară), zinc (susţine sistemul imunitar), cupru (un mineral esenţial în procesul de creştere).

Gălbiorii conţin vitaminele A şi D, precum şi aminoacizi esentili. Acidul glutamic se regăseşte de asemenea în ciupercile chanterelle, şi există motive pentru a crede că ajută la întărirea sistemului imunitar şi lupta împotriva cancerului, infecţiilor şi a artritei reumatoide. Există dovezi că inhibă coagularea sângelui şi previne afecţiunile cardiace.

Când pot introduce gălbiorii în alimentația copilului?

Momentul introducerii ciupercilor în alimentaţia copiilor este unul destul de controversat, fiind considerate alimente care solicita sistemul digestiv fragil al bebelușilor. Totuşi, calităţile nutriționale ale acestora sunt de necontestat, aceasta fiind motivaţia medicilor care le recomandă încă de la vârsta de 8 luni. Unii pediatri recomandă introducerea acestora în alimentaţia copilului după 1 an, iar alţii sugerează a se aştepta până la vârsta de 2 sau 3 ani. Recomandarea noastră este  să consultaţi medicul pediatru cu privire la momentul potrivit pentru a introduce gălbiorii în dieta  copiilor.
În general, ciupercile nu cauzează alergii, dar pot fi întâlnite probleme digestive în cazul copiilor mai sensibili. Este indicat să urmaţi regulă celor 4 zile pentru a observa eventuale reacţii neplăcute la gălbiori.

Cum alegem şi preparam ciupercile?

Gălbiorii sunt ciuperci sălbatice, iar, având în vedere că există multe specii otrăvitoare, care pot semăna foarte bine cu cele comestibile, este recomandat să cumpăraţi ciuperci din surse de încredere. Ciupercile proaspete se pot ţine în frigider, învelite într-un prosop de hârtie umed, timp de 7 zile. Cele uscate se ţin mai întâi în apă, pentru rehidratare, aproximatv 20 de minute.

Consumul de ciuperci crude nu este recomandat. Acestea conţin o substanţă greu digerabila (mycochitina), al cărei efect este diminuat prin preparare termică. În plus, se crede că în acest fel se elimină componente care cauzează iritaţii sau reacţii alergice. Mai mult, ciupercile crude conţin unele componente cancerigene (hizdrazine) care sunt de asemenea distruse prin preparare termică.

Gălbiorii se pot sota alături de usturoi, pentru a fi consumate ca garnitură, se pot folosi în prepararea de risotto, paste, tocănițe de legume, chiar şi biscuiţi.

Surse:
http://www.healthiestfoods.com/healthy-foods/mushrooms/chanterelle/
https://en.wikipedia.org/wiki/Chanterelle
http://www.fruitsandveggiesmorematters.org/fresh-chanterelle-mushrooms-nutrition-selection-storage

Sursa foto:
https://flic.kr/p/pFCqpG