Sare de mare, sănătate în mâncare

Prin evaporarea apei de mare sărate se obține ceea ce noi numim sare de mare. Este un tip de sare benefic organismului în ciuda tuturor părerilor negative la adresa sării. Organismul are nevoie de sare, așa cum are nevoie de vitamine și alte minerale, însă efectele negative asupra sănătății apar datorită unui anumit tip de sare și anume sarea de masă iodată artificial. Altfel spus, suntem obișnuiți să tratăm la fel, atât atât sarea naturală precum sarea de Himalaya și sarea de mare, cât și sarea de masă, procesată, rafinată și cu adaos de iod. În ciuda faptului că sunt foarte diferite.

Ce substanțe nutritive conține și ce beneficii aduce organismului sarea de mare ?

Sarea de mare este naturală, sănătoasă, necesară organismului și foarte bună la gust. Ionii negativi din sare în combinație cu apa, ajută la menținerea echilibrului hormonal și la îmbunătățirea reacțiilor chimice din organism.

Sarea de mare este bogată în minerale, în special în sodiu, potasiu, iod, fier, magneziu, zinc. Datorită mineralelor din sarea de mare, aceasta devine baza sănătății sistemului nervos și cardiovascular. Atunci când persoanele renunță la sarea de masă datorită problemelor cardiace, a dereglărilor de tensiune, se renunță defapt la chimicalele care fac rău și suprasolicită organismul, dar privarea organismului de mineralele benefice din sarea naturală nu ajută la îmbunătățirea stării de sănătate.

Sarea de mare ajută la creșterea gradului de asimilare a substanțelor minerale din alimentație, ajută la îndepărtarea toxinelor la nivel celular, regularizează presiunea arterială. Ionii negativi din sarea de mare ajută la stabilizarea bătăilor inimii menținându-i sănătatea. Cantitatea echilibrată de minerale din sarea de mare ajută la creșterea sensibilității insulinei, cu efecte dovedite chiar în cazul bolnavilor de diabet. Sarea de mare dizolvată în apă are efect antihistaminic, prevenind astfel apariția alergiilor. Acest fapt este extrem de important, mai ales în cazul copiilor. Printre alte efecte benefice ale sării de mare se numără îmbunătățirea digestiei, a calității somnului, reglarea nivelului de apă din organism, sănătatea glandei tiroide, calmarea durerile musculare și o bună mineralizare osoasă.

Când pot introduce sare de mare în alimentația copilului?

Sarea se va adăuga în cantități mici în alimentația copilului după vârsta de un an. Bebelușii alăptați își iau cantitatea necesară de sodiu din laptele matern. Laptele formulă conține de asemenea cantitatea optimă de sodiu. Sarea se găsește și în fructe, legume, apa plată din comerț etc. Ca urmare NU este necesar să adaugă sare în mâncărica bebelușilor mai mici de un an, ba mai mult, sarea adaugată în mod regulat dăunează. În ceea ce privește copii mai mari de un an, studiile arată ca și aceștia consumă mai multă sare decât au nevoie și este responsabilitatea părinților să supravegheze consumul.

Este indicat să cereți părerea medicului pediatru și să respectați regula celor 4 zile, chiar dacă nu au fost înregistrate reacții alegice de la consumul de sare de mare.

Cum aleg sarea de mare și cum o ofer copilului?

Atunci când alegeți sare de mare și orice alt tip de sare naturală țineți cont de aspect. Nici o sare naturală nu este pur albă. O sare albă sigur este procesată, chiar dacă pe ambalaj scrie „sare de mare” și eventual „naturală”. Optați pentru o sare grunjoasă, care are o culoare cenușie. De asemenea, sarea naturală nu conține anti-aglomeranți, prin urmare este normal să fie tare, să se despartă în bulgărași sau să se topească în condiții de umiditate crescută.

Pentru a oferi suficientă sare, aceasta se adaugă în cantități moderate în aproape orice fel de mâncare.  De asemenea, corpul extrage sare și din băile relaxante cu sare de mare.

 

Surse(En):
http://freshbabybites.com/2012/10/salt/
http://holisticsquid.com/salt-essential-for-health/
http://www.stylecraze.com/articles/benefits-of-sea-salt-for-skin-hair-and-health/
http://wellnessmama.com/3745/is-salt-healthy/
© Igorr | Dreamstime.comSea Salt Photo