Sirop de tapioca, îndulcitor natural fără gluten

Tapioca este un aliment făinos, bogat în amidon și zaharuri, foarte ușor de asimilat de către organism, obținut din tuberculii plantei cassava. Siropul de tapioca este obținut tot din rădăcina plantei cassava în urma unui proces enzimatic asupra amidonului. Deși amidonul nu are gust, în urma hidrolizei enzimatice (care se produce în mod natural), se obține un sirop foarte dulce,cu gust asemănător sucrozei din zahăr, dar cu mai puține calorii.. Acest sirop se folosește ca îndulcitor natural, pentru a înlocui zahărul din alimentație sau ca alternativă pentru miere, sirop de arțar, sirop/pulbere de stevie sau sirop de agave.

Ce substanțe nutritive conține și ce beneficii aduce organismului?

Siropul de tapioca este considerat un îndulcitor natural, foarte sănătos deoarece nu conține gluten și nu este obținut din plante modificate genetic. Deși rădăcina de tapioca este bogată în substanțe nutritive precum vitamina C, vitamina B, fosfor, magneziu, calciu, potasiu, siropul de tapioca rămâne cunoscut pentru cantitatea mare de carbohidrați ce nu fac rău organismului, proteine și lipide în cantitate foarte mică. Glucoza din compoziție se absoarbe imediat în sânge, în timp ce carbohidrații complecși se digeră în câteva ore. Datorită perioadei de digestie prelungită corpul va beneficia de energie continuă.

Folosit ca îndulcitor natural, siropul de tapioca are efecte pozitive asupra stomacului eliminând starea de balonare și durerile stomacale.

Când pot introduce sirop de tapioca în alimentația copilului?

Siropul de tapioca se poate introduce în alimentația copilului de la 8 luni, întocmai ca și „perluțele”. Siropul nu conține gluten, ded copiilor cu intoleranță la gluten. Ca în cazul oricărui aliment nou introdus în alimentație este bine să cereți sfatul medicului pediatru și să respectați regula celor 4 zile.

Cum aleg și cum ofer sirop de tapioca copilului?

Siropul de tapioca are o culoare galben deschis, iar gustul este neutru, ușor de acoperit de alte alimente. Siropul de tapioca nu influențează gustul preparatelor în care este adăugat cu vreo altă aromă înafară de dulceață. Se poate folosi cu succes pentru îndulcirea băuturilor, a produselor lactate. Unele persoane preferă să îl folosească în prepararea prăjiturilor, iar în unele rețete se poate înlocui chiar și sosul de mere cu sirop de tapioca.

Cu numeroase utilizări, siropul de tapioca poate fi folosit în smoothie-uri, sucuri, prăjituri, bomboane, înghețate, tarte, batoane granola, în amestecuri de cereale pentru a înlocui orice alt îndulcitor. În rețeta de clătite americane înlocuiește cu succes siropul de arțar.

Siropul de tapioca mai poate fi folosit pentru a oferi preparatelor o textură cremoasă și omogenă. Dacă este supus procesării termice în exces, rezultatul final va avea o consistență cleioasă sau crocantă.

 

Surse:
http://hbmag.com/tapioca-syrup/
http://www.livestrong.com/article/550281-what-are-the-health-benefits-of-organic-tapioca-syrup-vs-sucrose/
http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-734-yucca.aspx?activeingredientid=734&activeingredientname=yucca
http://www.wisegeek.com/what-is-tapioca-syrup.htm
Sursa foto: https://flic.kr/p/4t3Yxv