Sare iodată, pericolul din bucătărie

Organismul uman are nevoie de sare și totuși, introducerea sării în alimentația bebelușilor nu este indicată, după cum puteți afla și din articolul dedicat acestui subiect. Sarea de masă ce se găsește în marile magazine, inclusiv sarea iodată, sunt produse care nu mai au nimic în comun cu sarea naturală. Organismul uman are nevoie de sare naturală: sare de mină sau sare de mare (din această categorie face parte și sarea de Himalaya).

Cum se obține sarea iodată și ce proprietăți are?

Sarea iodată este sare rafinată, sărăcită de toate oligoelementele benefice organismului, dar îmbogățită, prin procedee chimice, cu iod. Sarea îmbogățită cu iod a apărut ca o soluție la cazurile tot mai frecvente de boli cauzate de lipsa iodului, adică afecțiuni ale glandei tiroide. Deși consumul de sare iodată pentru o „sănătate de fier” este mediatizat și încurajat,  studiile arată că efectele sunt exact opuse, datorită cantității prea mari de iod sintetic ce suprasolicită glanda tiroidă și întreg organismul. Sarea procesată este îmbogățită cu iodat de potasiu sau magneziu, substanțe care favorizează creșterea afecțiunilor tiroidiene. Pe lângă iod, sarea procesată, adică albă, fină și foarte arătoasă, este îmbogățită și cu multe anti-aglomerante, printre care E 536 și E 535 (ferocianură de sodiu) care au ca efect creșterea incidenței bolilor cardiace, accelerarea proceselor de ateroscleroză și toxicitate crescută, deoarece ferocianura de sodiu este o substanță toxică.
Datorită sării procesate și iodate, sarea a devenit hulită și responsabilă de suprasolicitarea rinichilor, mai ales în cazul bebelușilor, de probleme cardiovasculare, de hipertiroidie și multe alte afecțiuni.
Și de ce să îmbogățim sarea cu iod sintetic, când sarea naturală, cea de mare în special, are deja cantitatea optimă de iod de care are nevoie organismul?

Cum afectează organismul sarea iodată?

Pe scurt, consumul de sare iodată are numeroase efecte negative asupra organismului uman în general, dar aceste efecte se resimt mult mai tare asupra organismului în formare al bebelușilor:
– Suprasolicită rinichii și toate organele interne;
– Datorită prezenței iodului în toate tipurile de sare de pe piață și folosirea acesteia în produsele semifabricate, devine imposibilă calcularea cantității de iod pe care un individ o consumă;
– Surpusul de iod din organism a dus la înmulțirea cazurilor de hipertiroidie, a favorizat apariția gușei înclusiv la femei însărcinate și copii;
– Cianurile folosite pe post de antiaglomeranți repezintă o otravă pentru organism;
– Încetinirea proceselor metabolice și apariția obezității sunt tot o consecință a consumului de sare iodată;
– Slabește sistemul imunitar;
– Provoacă tulburări ale somnului, hipertensiune, anxietate și nervozitate;

Cu ce putem înlocui sarea iodată?

Deși în supermarket se găsește doar sare procesată și iodată, la fel ca în toate produsele semifabricate, putem găsi sare de ocnă și sare de mare în magazinele naturiste. Sarea neprocesată se recunoaște după culoare și aspect. Culoarea sării naturale nu este albă, ci gri sau roz cum este cazul sării de Himalaya. Nici sarea de mare nu este perfect albă. Mai mult, pentru că nu conține anti-aglomerante, fie se găsește sub formă de cristale mai mari, fie sarea fină este ușor întărită, formând mici bulgări.

Surse(Ro):

http://viataverdeviu.ro/sarea-iodata-prieten-sau-dusman/
http://gandeste.org/adevaruri/sarea-iodata-dusmanul-celor-sanatosi/25213
http://www.crestinortodox.ro/sanatate-stiinta/sarea-masa-iodata-neiodata-123101.html
Surse (En):
http://www.todayifoundout.com/index.php/2012/06/why-iodine-is-added-to-salt/
Sursa foto: https://flic.kr/p/5XRTRd