Sare de Himalaya – o alternativă sănătoasă

Consumul de sare în alimentația bebelușilor care încep diversificarea reprezintă un subiect frecvent dezbătut, însă tipul de sare la care ne referim este extrem de important pentru a putea spune dacă aceasta este sau nu benefică pentru organism. Sarea de Himalaya este naturală, neprocesată și nerafinată, spre deosebire de alte tipuri de sare ce se găsesc în supermarket-uri. Această sare este extrasă manual din munții care îi dau numele. Se găsește în două culori: roz și negru.

Culoarea roz se datorează conținutului de oxid de fier și mangan, iar sarea de culoare neagră este extrasă din zonele vulcanice din Pakistan și India. Sarea roz de Himalaya se numără printre puținele tipuri de sare care sunt recomandate în alimentația bebelușilor. În schimb, sarea albă, procesată reprezintă într-adevăr un pericol pentru sănătate, deoarece conține cantități mari de aluminiu, iod și este sărcă în substanțe nutritive.

Ce substanțe nutritive conține sarea de Himalaya și ce beneficii aduce organismului?

Sarea de Himalaya conține 84 de minerale și oligoelemente din cele 92 ce se găsesc în organism. Printre mineralele conținute de sarea roz de Himalaya se numără: mangan, fier, calciu, potasiu, magneziu. Clorura de sodiu este prezentă însă într-o cantitate foarte mică, astfel încât nu afectează organismul. Consumul de sare de Himalaya echilibrează procesele din organism, ține sub control nivelul de apă sporind astfel hidratarea. De asemenea, echilibrează nivelul de zahăr din sânge prevenind apariția diabetului, ajută la menținerea sănătății sistemului respirator, fiind indicată pentru inhalații în caz de astm, bronșită, sinuzită, sau infecții ale urechii. Tot sarea de Himalaya, în special cea roz, facilitează asimilarea elementelor nutritive din alimentele consumate, întărește masa osoasă, îmbunătățește calitatea și durata somnului, reglează circulația sângelui, previne apariția crampelor musculare. Spre deosebire de sarea albă procesată, sarea roz de Himalaya nu supra-solicită rinichii și vezica biliară, lucru de o importanță colosală, mai ales când este vorba de bebelușii ale căror organe interne sunt în plin proces de dezvoltare. Pentru a preveni sau pentru a trata alergiile, se poate folosi tot sarea de Himalaya, care dizolvată în apă călduță are efect antihistaminic natural. În plus, o cantitate suficientă de sare naturală în organism elimină celulita. Sarea de Himalaya se folosește și extern, ajutând la tratarea eczemelor sau chiar a psoriazisului. Pentru stările gripale sau febrile putem apela cu încredere la sarea de Himalaya, evitând astfel tratamentul medicamentos alopat.

Când pot introduce sarea de Himalaya în alimentația copilului?

Sarea se va adăuga în cantități mici în alimentația copilului după vârsta de un an. Bebelușii alăptați își iau cantitatea necesară de sodiu din laptele matern. Laptele formulă conține de asemenea cantitatea optimă de sodiu. Sarea se găsește și în fructe, legume, apa plată din comerț etc. Ca urmare NU este necesar să adaugă sare în mâncărica bebelușilor mai mici de un an, ba mai mult, sarea adaugată în mod regulat dăunează. În ceea ce privește copii mai mari de un an, studiile arată ca și aceștia consumă mai multă sare decât au nevoie și este responsabilitatea părinților să supravegheze consumul.

Este indicat să cereți părerea medicului pediatru și nu în ultimul rând să respectați regula celor 4 zile pentru identificarea unei eventuale alergii.

Cum aleg și cum ofer sare de Himalaya copilului?

Sarea de Himalaya poate fi achiziționată de la magazinele naturiste, se găsește sub forma unor cristale de culoare roz sau neagră, în funcție de zona din care este extrasă. Verificați sursa de proveniență înscrisă pe etichetă. În alimentație se folosește în special sarea roz, în timp ce sarea neagră este utilizată mai mult pentru tratamente externe. Pe lângă faptul că ar trebui folosită în hrana zilnică, sarea de Himalaya mai poate fi adăugată în apa de baie, în umidificatoare sau în produse cosmetice.

Surse(En):

http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/himalayan-crystal-salt-benefits/ http://www.naturalnews.com/028724_Himalayan_salt_sea.html http://products.mercola.com/himalayan-salt/ http://freshbabybites.com/2012/10/salt/ Surse(Ro): http://www.naturalnoni.ro/sare-roz-de-himalaya.php https://lataifas.ro/boli-si-tratamente-naturiste/30555/sarea-roz-de-himalaya-beneficii-tratamente-miraculoase/# http://viataverdeviu.ro/sarea-de-himalaya-uimitoarele-beneficii-pentru-sanatate/ Sursa foto: https://flic.kr/p/9ZKWN7