Okara, sănătate la îndemână

Trebuie să recunosc că până nu demult nu am știut ce este okara. Însă, când vine vorba de alimentație și când suntem în căutare de noi surse sănătoase de inspirație, pentru toate există un început.

Dacă ai făcut măcar o dată în viață lapte de soia, cu siguranță vei aprecia și beneficiile acestui aliment. Iar dacă nu, niciodată nu este prea târziu să îl testezi, pentru că boabele de soia furnizează proteine și lipide de calitate, se aseamănă cu carnea, dar nu sunt toxice.

Ce substanțe nutritive conține okara?

Laptele de soia poate fi o alternativă pentru bebelușii care dezvoltă intoleranță la lactoză, dar și pentru cei vegetarieni. Bogat în proteine, calciu și vitamina D, grăsimi bune, zaharuri care se digeră ușor, lecitină și aminoacizi esențiali, laptele de soia introdus în alimentație reduce riscul bolilor cardiovasculare, a osteoporozei și a anumitor tipuri de cancer. De asemenea, aduce un aport de vitamina B1 de patru ori mai mare decât laptele de vaca și de vitamina B3 de două ori mai mare, furnizând magneziu, cupru și mangan.

Obținută din laptele de soia, okara conține și ea substanțe nutritive semnificative. La 100 g de okara avem parte de 77 kcal, 3,22g proteină, 1,73 g grăsimi totale, 12,54 g carbohidrați, 80 mg calciu, 1,30 mg fier, 26 mg magneziu, 60 mg fosfor, 213 mg potasiu, 0,56 zinc, 0,200 mg cupru, 10,6 mcg seleniu, 0,404 mg mangan, 0,115 mg vitamin B6.

Când poate fi introdusă okara în alimentația copilului?

Ca și laptele vegetal, okara este de preferat a fi introdusă după vârsta de 1 an, din cauza faptului că este un aliment cu potențial alergen. De aceea, vă recomandăm să discutați cu medicul pediatru curant înainte de introducerea oricărui aliment în dieta celui mic și nu uitați să respectați regula celor 4 zile pentru mai multă siguranță.

Cum prepar și cum ofer copilului okara?

Răbdare, răbdare, răbdare! Cu asta trebuie să te înarmezi pentru a prepara laptele de soia din care vei obține okara. Iată procedura: se lasă la înmuiat boabele de soia, la temperatura camerei, vreo 16-18 ore, se spală, se trec prin mașina de tocat carne și se combină apoi cu apă. Se lasă vasul descoperit o oră, se strecoară, după care se repetă procesul, mai puțin partea cu înmuierea.

Pulpa de soia rămasă în tifon de la prepararea laptelui este, de fapt, okara cu un conținut de 3,5% proteine.

Sfat: pentru un gust mai bun și pentru ameliorarea mirosului de soia, după ce boabele au fost rehidratate, înainte de a fi trecute prin mașina de tocat sau în blender, se fierb timp de două minute.

Okara se poate adăuga în salate, supe sau sosuri, se consumă cu ouă, fiartă, sote, la pastele tip pate, cu cereale, la deserturi și ca înlocuitor pentru pesmet.

Dar okara nu este folosită doar în bucătărie. Ea se combină cu ulei de cocos, de morcov, de cătină, miere, ceai de galbenele și se aplică pe față ca mască pentru regenerarea țesuturilor și refacerea epidermei.

Iată cum de la mamă la bebic, toată lumea va fi fericita, împlinită și cu buzunarul intact. Singura grijă este cea de a alege soia potrivită, nemodificată genetic!

Surse:
http://www.cristelageorgescu.ro/un-truc-pentru-prepararea-laptelui-de-soia/05/2011/
http://books.google.ro/books?id=bTHfAwAAQBAJ&pg=PA1826&lpg=PA1826&dq=about+okara&source=bl&ots=BRLm3YSf-g&sig=Q3UpkaliJLwyFSWrg1Ib1m6fP9M&hl=en&sa=X&ei=02bRU9a-FoPOygPopoDwBQ&ved=0CFoQ6AEwCQ#v=onepage&q=about%20okara&f=false
http://essential-cosmetice-organice-homemade.blogspot.ro/2010/11/masca-de-fata-cu-okara.html
Sursa foto: https://www.flickr.com