Sirop de agave, un îndulcitor natural?

Agave este o plantă originară din Mexic, de dimensiuni destul de mari, depășind 7 m înălțime împreună cu floarea. Există peste 300 de specii, unele sunt potrivite ca plante ornamentale în case, însă nu acesta este motivul pentru care sunt cunoscute. Celebritatea și-au câștigat-o datorită siropului de agave folosit foarte mult ca îndulcitor natural pentru a putea evita zahărul procesat.

Siropul de agave a fost utilizat încă din cele mai vechi timpuri ca remediu naturist datorită proprietăților medicinale ale agavei. De exemplu, aztecii amestecau siropul de agave cu sare pentru a vindeca rănile și pentru a trata bolile de piele.

Datorită popularității câștigate în ultima perioadă, siropul sau nectarul de agave a fost atent studiat pentru a se vedea dacă într-adevăr este benefic organismului, mai ales că este recomandat tot mai frecvent ca îndulcitor natural.

Ce substanțe nutritive conține siropul de agave?

Siropul de agave merită încercat datorită vitaminelor și mineralelor conținute, și anume vitamina B, C, vitamina D, vitamina E, dar este bogat și în calciu, fier, zinc, fosfor, potasiu, seleniu, crom și magneziu. Un alt aspect important este acela că plantele de agave sunt crescute natural.

Acest sirop este bogat în fructoză și sărac în glucoză, astfel se eliberează destul de lent în sânge fără a provoca o creștere bruscă a indicelui glicemic. Față de alți înlocuitori ai zahărului alb, precum mierea de albine sau siropul de arțar, nectarul de agave este cel mai bogat în fructoză și mult mai dulce. Este ideal ca înlocuitor al zahărului, dar cu condiția de a pune o cantitate de sirop redusă la jumătate față de cantitatea de zahăr utilizată în mod normal.

Problema acestui sirop este că, deși cunoscut ca îndulcitor natural, el este de fapt un sirop obținut în urma unor procese de prelucrare a plantei, procese care de cele mai multe ori fac ca substanțele nutritive menționate anterior să sufere deteriorări. Siropul de agave nu se obține precum siropul de arțar din seva copacului, ci se obține prin prelucrarea substanţelor din rădăcina plantei bogată în amidon. Procesele de prelucrare implică utilizarea substanţelor chimice care au ca efect transformarea acestui sirop de agave într-un îndulcitor nu tocmai natural, deoarece acest sirop în stare naturală se transformă în tequila în urma procesului de fermentare.

Se recomandă consumul cu moderație deoarece excesul de fructoză poate afecta celula hepatică, duce la mărirea trigliceridelor și în timp la probleme ale inimii și ale sistemului cardio-vascular.

Ales cu grijă şi consumat cu moderaţie, siropul de agave oferă organismului energie și are un efect antiseptic, protejând corpul de eventuale infecții mărind chiar eficiența și rezistența sistemului imunitar.

Când pot introduce sirop de agave în alimentația bebelușului?

Siropul de agave nu este cunoscut ca alergen, însă datorită cantității mari de fructoză ce poate fi mai dificil procesată de un organism mic și sensibil, este recomandat să fie introdus în alimentația bebelușului după 1 an. Este bine să cereți și părerea medicului pediatru curant cu privire la metodele de îndulcire și să respectați regula celor 4 zile.

Cum aleg și cum ofer copilului sirop de agave?

Atunci când achiziționați sirop/nectar de agave aveți în vedere ca acesta să fie “raw”, adică procesat la o temperatură mai mică. Culoarea nectarului raw este maro închis, față de cel procesat la temperaturi ridicate ce are o culoare deschisă ca a mierii de albine sau uneori fiind chiar incolor (în funcție și de specia de agave). Există pe piaţă sirop de agave obţinut prin procesarea rădăcinii plantei, dar şi un nectar obţinut din funzele agavei. Cel din urmă se consideră a fi mai sănătos faţă de siropul din rădăcină care necesită aplicarea unei prelucrări termice şi chimice mai complexe. Gustul nectarului de agave trebuie de asemenea să fie neutru, fără o aromă pronunțată.

Datorită gustului neutru poate fi utilizat ca îndulcitor al cafelei pentru adulți sau al ceaiului în cazul copiilor însă fără a le schimba aroma în vreun fel.

Nectarul de agave poate fi folosit la băuturi, sosuri, dressing-uri pentru salate, smoothie sau deserturi.

Se recomandă păstrarea în locuri ferite de lumină și căldură, însă nu neapărat la frigider.

 

Surse(en)
http://www.allaboutagave.com/agave-vs-liquid.php
http://www.webmd.com/diet/features/the-truth-about-agave
http://whatscookingamerica.net/CharlotteBradley/AgaveNectar.htm
Surse(ro)
http://www.superalimente.ro/cumpara/nectar-de-agave-organic-crud-250ml-sticla-582811
http://lecturidemamica.wordpress.com/2012/06/23/siropul-de-agave-un-indulcitor-rafinat-si-daunator-sanatatii/
Sursa foto: https://flic.kr/p/7F3FBw