Fructul cu degete, o altfel de lămâie

Fructul cu degete sau mâna lui Buddha este un fruct ce provine din China sau din India și se încadrează în categoria citricelor. Numele îi este dat din pricina formei bizare: când fructul este crud, prelungirile numite „degete” sunt împreunate asemeni unei mâini în timpul rugăciunii, de aici și denumirea de „mâna lui Buddha”. Cu cât fructul se coace mai mult, cu atât își desparte „degetele”, iar aroma sa devine foarte apropiată de cea a lămâii.

Spre deosebire de alte citrice, acest fruct nu are pulpă, însă coaja este foarte aromată, gustoasă, parfumată și din acest motiv are numeroase utilizări în bucătărie, dar și în menținerea aerului proaspăt în încăperi.

Ce substanțe nutritive conține fructul cu degete și ce beneficii aduce organismului?

Fructul cu degete este bogat în vitamina C, calciu, fosfor, dar pe lângă acestea conține și fibre, carbohidrați. Mâna lui Buddha este o comoară pentru industria farmaceutică, datorită conținutului de uleiuri volatile.

Acest fruct este foarte important pentru alimentație, iar beneficiile sale se resimt mai ales în afecțiunile ficatului, splinei sau ale plămânilor. Utilizat în diferite remedii naturiste, fructul cu degete calmează tusea și durerile în gât, calmează durerile de stomac, reduce balonarea și ajută la buna funcționare a colonului.

În cazul copiilor, ceaiul din acest fruct este un remediu bun pentru hepatita A.

Când pot introduce fructul cu degete în alimentația copilului?

Acest fruct poate fi introdus sub formă de ceai sau în combinație cu alte fructe după împlinirea vârstei de 1 an. Este indicat să consultați medicul pediatru înainte de introducerea oricărui aliment nou în meniul copilului și să respectați regula celor 4 zile.

Cum aleg și cum ofer fructul cu degete copilului?

Fructul cu degete se găsește destul de rar la noi, dar dacă cumva îl întâlniți în supermarket, nu ezitați să îl cumpărați. Mai ales dacă are culoarea galbenă a lămâii sau o nuanță portocalie precum portocala, un miros proaspăt, tot asemănător cu cel al lămâii și o textură fermă, fără urme de lovituri sau locuri moi.

Acest fruct se cultivă în India în perioada noiembrie-ianuarie.

Se consumă în ceaiuri, în apă, pentru un plus de aroma, în sucuri de fructe sau smoothie-uri.

Coaja rasă a acestui fruct se poate folosi, întocmai ca și coaja de lămâie, la prăjituri și alte deserturi. Tot sub formă mărunțită se poate adăuga în zahăr sau într-un îndulcitor natural pentru a se obține în acest fel o esență naturală minunată și puternică.

Fructul cu degete este considerat un fruct feng shui ce aduce liniște, noroc și prosperitate în locuință. Din acest motiv, dar și datorită mirosului său excepțional, mâna lui buddha se folosește ca ornament-odorizant pentru menținerea aerului proaspăt în cameră sau în dulapul cu haine.

Surse(en):

http://www.chineseherbshealing.com/buddhas-hand/
http://theindianvegan.blogspot.ro/2012/09/all-about-buddhas-hand-fruit.html
http://www.naturespride.eu/our-products/product-detail/buddha-fingers/
http://www.thekitchn.com/5-things-to-do-with-a-buddhas-hand-196888
http://localfoods.about.com/od/CitrusFruits/ss/Buddhas-Hand.htm
Surse(ro):
http://www.sweetgarden.ro/index.php/shop/product/view?id=209
sursa foto: https://flic.kr/p/7tKYQn