Noni, un fruct exotic cu proprietăți vindecătoare

Apreciat de medicina tradițională, noni este fructul unui arbore (Morinda citrifolia) veșnic verde din familia Rubiaceae (aceeași cu a cafelei) ce-și are originea în Insulele Pacificului și în prezent în zonele cu climă tropicală. Inițial, se regăsea în compoziția unor vopseluri de haine roșii și galbene, fiind folosit și în aplicații externe, în diverse afecțiuni ale pielii.

Fructul noni poate crește în zonele împădurite, stâncoase sau pe țărmurile mării și tolerează solurile saline sau condițiile de secetă. Popular mai este numit fructul vomitiv sau fructul de brânză din cauza parfumului său neplăcut și înțepător pe care-l eliberează odată ce este cules. La început verde, fructul noni se colorează în alb atunci când ajunge la maturitate. În trecut, era consumat mai ales în timpul foametei ba chiar ca fel de mâncare principal.

Ce substanțe nutritive conține fructul noni și ce beneficii aduce?

Fructul noni a început să câștige din ce în ce mai multă atenție datorită studiilor recente care-l plasează printre alimentele ale căror compuși par să joace un rol important în prevenția și tratamentul unor afecțiuni ca hipertensiunea, diabetul sau chiar cancerul.

Fructul noni are un conținut scăzut de calorii și fibre, însă este bogat în substanțe nutritive ca vitamina C, niacină, fier și potasiu. Consumul lui este astfel recomandat și pentru întărirea sistemului imunitar, fiind eficient în tratarea anemiilor. În plus mai conține vitamina A și calciu în proporții moderate.

Pe lângă conținutul de substanțe nutritive, aprecierea față de acest fruct se datorează mai degrabă numărului impresionant de fitonutrienți cu putere antioxidantă ce se regăsesc în compoziția sa:  lignani, oligo- și polizaharidele, flavonoidele, iridoidele, acizii grași, catehina sau alcaloizii sunt doar câțiva dintre aceștia.

Printre beneficiile consumului acestor fructe se numără reglarea nivelului colesterolului, reducerea inflamațiilor și vindecarea leziunilor cutanate, iar scopolamina pe care o conține are proprietăți antibiotice. În culturile polineziene, fructul, frunzele, dar și rădăcina sunt folosite în mod tradițional în tratarea durerilor menstruale, a diabetului, a bolilor de ficat și a infecțiilor tractului urinar.

Când pot introduce fructul noni în alimentația copilului?

Fructul noni nu este un aliment cu risc alergen crescut și poate fi introdus în alimentația diversificată a copilului după vârsta de 1 an, însă pe o perioadă scurtă. În general, atunci când oferim celor mici un aliment nou, este bine să urmăm regula celor 4 zile și să consultăm în prealabil medicul pediatru.

Preparatele din fructul noni nu sunt recomandate în sarcină și alăptare.

Cum aleg și cum prepar fructul noni?

În România fructul noni se găsește sub formă de suc (gustul său neplăcut recomandă adesea combinarea acestuia cu alte fructe) sau  în calitate de supliment alimentar sub formă de capsule, aflându-se totodată și în compoziția unor siropuri.

În bucătăria australiană și asiatică fructul noni este consumat crud, cu sare sau dacă este cules atunci când nu este complet copt poate fi sotat ușor și servit cu sos curry alături de orez sau cartofi.

Surse:
http://en.wikipedia.org/wiki/Morinda_citrifolia
http://healthyeating.sfgate.com/benefits-noni-fruit-4718.html
http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-758-noni.aspx?activeIngredientId=758&activeIngredientName=noni

Sursă foto: https://flic.kr/p/9EfSve