Vișine pentru detoxifierea organismului

Vișinele sunt cunoscute încă din vremea lui Aristotel, fiind menționate într-una din lucrările acestuia. După aspectul fructelor ne dăm seama că vișinul este un copac din aceeași familie cu cireșul, dar este mai puțin înalt, are frunze lucioase și dințate pe margini, flori albe. Este cultivat și apreciat pentru fructele sale rotunde de culoare vișinie cu gust dulce-acrișor. Puțini știu însă cât de multe beneficii aduce organismului consumul de vișine și faptul că în scopuri medicinale, de la vișin se folosesc codițele fructelor, frunzele și scoarța ramurilor.

Ce substanțe nutritive conțin și ce beneficii aduc organismului?

Vișinele sunt bogate în vitamina A, vitamina B1, B2, B3, B6, B9, vitamina C, vitamina E, vitamina K și în minerale precum calciu, fosfor, fier,magneziu, sulf, cupru, zinc, cobalt, potasiu. Această combinație de vitamine și minerale transformă vișinele într-un aliat de nădejde în prevenirea/tratarea anemiei.

Conțin substanțe anticoagulante fiind benefice celor care suferă de ateroscleroză, persoanelor cu probleme ale sistemului venos sau cu varice. În comparație cu cireșele, sunt mai acide și conțin mai puține zaharuri, de aceea nu sunt indicate persoanelor cu aciditate mare la stomac, în schimb sunt perfecte pentru curele de slăbire. Studiile arată că persoanele care consumă în jur de un kilogram de vișine pe zi împiedică depunerea grăsimilor inestetice din jurul taliei. Aceste fructe sunt recomandate mai ales persoanelor care au un regim alimentar bogat în grăsimi de origine animală.

Vișinele conțin o cantitate mică de calorii, doar 30/100 grame și sunt constituite din 85% apă. Cantitatea ridicată de apă și fibre favorizează eliminarea toxinelor de aceea sunt indicate și în curele de detoxifiere a organismului.

Consumul de vișine reduce nivelul colesterolului și al trigliceridelor prevenind în acest fel bolile cardiovasculare. Vișinele au un rol important în prevenirea diabetului datorită fibrelor din categoria pectinelor care absorb cel mai rapid colesterolul și scad glicemia, dar și datorită substanțelor cu proprietăți antioxidante (antocianidine) care împiedică depunerile de colesterol pe vasele sangvine și formarea cheagurilor de sânge în artere. De asemenea, antocianidinele întăresc pereții vaselor sangvine, îmbunătățesc ritmul cardiac și previn creșterea tensiunii arteriale.

Când pot introduce vișinele în alimentația bebelușului?

Vișinele pot fi introduse în alimentație ca și cireșele, de la vârsta de 8 luni. Deși nu prezintă risc de alergii, coaja vișinelor reprezintă un obstacol deoarece s-ar putea să nu poată fi digerată mai devreme de varsta de 8 luni. Chiar și așa, se recomandă mărunțirea în blender pentru o mai bună digestie și pentru evitarea pericolului de înec.

La fel ca în cazul oricărui aliment nou pe care i-l oferiți celui mic, este recomandat să consultați înainte medicul pediatru și să urmați regula celor 4 zile.

Cum aleg  și cum ofer vișine copilului?

Vișinele sunt fructe foarte sensibile la schimbările de temperatură și mediu. Când alegeți vișinele este indicat ca acestea să nu aibă coaja pătată sau cu mici găuri. Vișinele trebuie să fie ferme, cu o coajă roșie lucioasă.

Vișinele se păstrează la frigider pentru o perioadă scurtă de timp, însă pot fi conservate prin congelare pentru perioada de toamnă-iarnă. Congelate cu sâmburi, vișinele sunt bune pentru a fi utilizate în compoturi, însă pentru tarte cu fructe este indicat să eliminați sâmburele înainte de congelare.

Vișinele pot fi mâncate ca atare în stare proaspătă, sau folosite în compot, dulceață, tartă cu fructe, salate de fructe.

Surse(en):
http://wholesomebabyfood.momtastic.com/whencanbabyhavecherries_cherrybabyfoodrecipes.htm

Surse(ro):
http://www.garbo.ro/articol/Sanatate/5785/Visinele-fructele-revitalizante-ale-verii.html
http://www.doarnatural.ro/
http://jurnalul.ro/viata-sanatoasa/trup-minte-suflet/visinele-iti-merg-la-inima-126233.html
http://gazetadeagricultura.info/pomicultura/598-pomi-fructiferi/11550-visinile-ca-medicament.html

Sursă foto: https://flic.kr/p/3gej2