Tarhon, condimentul ce ajută digestia

Tarhonul este un condiment foarte aromat cu origini în Mongolia și Siberia. Tarhonul este destul de cunoscut pentru aroma sa unică de anason combinată cu o ușoară tentă de vanilie. Frunzele sale sunt subțiri și ușor curbate, crescând pe o tulpină lungă și firavă. Această plantă aromată mai era numită în limba latină „Artemisia drancunculus” (Dragon mic) deoarece ajută la tratarea mușcăturilor veninoase de șarpe sau a mușcăturilor de câine turbat.

Ce substanțe nutritive conține tarhonul și ce beneficii aduce?

Frunzele de tarhon reprezintă o sursă importantă de antioxidanți, având un conținut bogat de vitamina A și vitamina C, săruri minerale și iod. Mai  conține și calciu, cupru, fier, niacin, magneziu, potasiu, fosfor, acid folic.
Foarte important este faptul că tarhonul ajută la regenerarea ficatului și la eliminarea toxinelor din organism. Tarhonul reprezintă un remediu pentru problemele de digestie eliminând crampele stomacale. De asemenea, ajută organismul care prezintă retenție de lichide sau apetit scăzut. Persoanele care suferă de tensiune arterială mare pot folosi tarhonul în mâncare pentru a substitui sarea, deoarece tarhonul aromează mâncarea atât de intens încât devine ușor de acceptat chiar și fără sare. Calmează chiar și durerile de dinți și este benefic persoanelor cu insomnii.
Pe copii, acest condiment îi ajută foarte mult în eliminarea paraziților intestinali, fiind consumat sub formă de ceai.

Când pot introduce în alimentația bebelușului?

Tarhonul se poate introduce în alimentația bebelușului de la vârsta de 8 luni deoarece aroma sa este intensă. Oricum, vă recomandăm, ca în cazul oricărui element nou adăugat în alimentația bebelușului, să cereți sfatul medicului pediatru și să urmați regula celor 4 zile.

Cum aleg tarhonul și cum îl pot folosi în alimentație?

Atunci când alegeți tarhonul proaspăt acesta trebuie să aibă frunzele verzi ferme, fără urme decolorate sau frunze uscate. Tarhonul franțuzesc se consideră a fi cel mai calitativ datorită aromei sale mai subtile în comparație cu tarhonul rusesc.

Pe lângă tarhonul proaspăt se poate utiliza și condimentul sub formă uscată. De asemenea puteți să vă păstrați propria rezervă de tarhon proaspăt cultivat în casă, într-un pahar.

După ce a fost tăiat, tarhonul verde rezistă până la 5 zile maxim la frigider ambalat într-o pungă cu găuri. Cel uscat se păstrează între 4 și 6 luni într-un recipient vidat ținut la loc răcoros și întunecos.

Cel mai adesea, tarhonul este utilizat în sosurile pentru pește sau carne de pasăre, dar și în dressing-urile pentru salate. Fiind foarte aromat se recomandă utilizarea unei cantități mici de tarhon pentru a nu acoperi aromele celorlalte condimente.

Surse (en):
http://www.bbcgoodfood.com/glossary/tarragon
http://www.cookthink.com/reference/2615/What_is_tarragon
http://www.naturespride.eu/our-products/product-detail/tarragon/
http://www.nutrition-and-you.com/tarragon-herb.html
Surse(ro):
http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/remedii-naturale/tarhonul-condiment-si-medicament-1126772
http://www.nutritie-sanatoasa.ro/articol/Retete-naturiste/Terapii,-cure/1124/
Sursa foto: http://flic.kr/p/zi4vR