Sweetie, fruct nou cu un gust unic

Sweetie sau Oroblanco este un fruct obţinut în laborator, în 1984, prin combinarea şi încrucişarea a două fructe: pomelo şi grapefruit alb şi este cultivat mai mult în Israel.
Fructul face parte din familia citricelor, are culoarea verde închis, are dimensiunea mai mare decât a unui grapefruit şi e mai dulce decât acesta.

Ce substanțe nutritive conține sweetie și ce beneficii aduce?

Sweetie conţine din belşug vitamina C, vitamina P,vitamina B, magneziu, fosfor, potasiu, tianină, fier şi calciu.
Datorită conţinutului mare de vitamina C, sweetie este eficient în combaterea răcelii şi a gripei, prin întărirea sistemului imunitar. Mai mult, acest fruct are un efect benefic asupra digestiei, deoarece combate constipaţia prin stimularea sistemului digestiv.

Sweetie sporeşte activitatea antioxidanţilor din organism, ajută la scăderea tensiunii arteriale şi la scăderea colesterolului din sânge, ajută organismul să lupte împotriva instalării diabetului, a gingivitei şi a obezităţii. Totodată, sweetie are efect energizant, revigorant şi stimulează pofta de mâncare.

Când pot introduce sweetie în alimentaţia copilului?

Fiind un fruct citric este indicat sa îl oferiţi copiilor după împlinirea vârstei de 1 an, pentru a evita posibilele alergii sau probleme digestive cauzate de aciditatea fructului. Ca în cazul oricărui aliment nou oferit copiilor, înainte de a oferi copilului acest fruct, e indicat să consultaţi medicul pediatru şi să urmăriţi regula celor 4 zile.

Cum aleg sweetie și cum îl ofer copilului?

Sezonul acestui fruct este din septembrie până în decembrie, când îl veţi găsi în supermarket, la raionul cu fructe exotice. Un fruct de calitate ar trebui să aibă coaja netedă, fără urme de lovituri, fără zgârieturi sau pete maronii.

Sweetie se poate păstra la temperatura camerei  în jur de o săptămână, iar în frigider rezistă şi 3 săptămâni.

Sweetie se desface ca o portocală, are o pieliţă albă necomestibilă şi foarte puţini sâmburi. Se poate consuma ca atare sau în salate, în sucuri, în sosuri sau lângă fripturi.

Surse (ro):

http://adevarul.ro/sanatate/medicina-naturista/de-suntrecomandate-dietele-sweetie-1_5298f9d2c7b855ff56556a69/index.html

http://www.slabsaugras.ro/5-fructe-nou-introduse-pe-piata-romaneasca-art-4366.html

Surse (en):

http://caloriecount.about.com/calories-melissas-oro-blanco-i115580
http://en.wikipedia.org/wiki/Oroblanco

Sursa foto: http://flic.kr/p/jfToWC