Salvie, planta bună la toate

Salvia este o plantă erbacee care creşte sub formă de tufe. Există peste 13 specii de salvie (una dintre ele, Salvia divinorum, are chiar efect halucinogen, fiind de altfel interzisă) , dar cea  folosită de foarte mult timp pentru tratarea afecţiunilor interne şi externe cât şi pentru aromatizarea mâncărurilor este numită Salvia officinalis

Planta face parte din familia mentei și este răspândită în Europa şi în nordul Africii.

Ce substanțe nutritive conține salvia și ce beneficii aduce?

Salvia conţine vitamina A, vitamina K, fier, potasiu, calciu  şi antioxidanţi. Datorită conținutului în substanțe nutritive, salvia are un efect benefic asupra sistemului digestiv, tratând enterocolita, diareea, balonarea și având efect de tonic digestiv. Planta are totodată efect antiseptic, antimicrobian, astrigent, antiinflamator, depurativ şi  antitermic.

Mai mult, salvia este un bun stimulent pentru memorie, stimulând puterea de concentrare şi memorare, calmând în același timp și durerile de cap. Salvia ajută şi la vindecarea rănilor, putând fi mărunţită, înmuiată în apă caldă (pentru o oră) și aplicată direct pe rană.

Ceaiul de salvie este benefic pentru tratarea amigdalitei şi a abceselor dentare.

Când pot introduce salvia în alimentaţia copilului?

Salvia nu are factori alergeni, dar, consumată în exces, poate fi dăunătoare.

Ceaiul de salvie nu este recomandat decât după vârsta de 10 ani, fiind de folos în perioadele în care creierul este suprasolicitat. Frunzele de salvie pot fi folosite pentru aromatizarea mâncărurilor copiilor peste 3 ani (frunzele pot fi adăugate în preparate și înlăturate înainte de consumare, similar frunzelor de dafin).

Salvia, în oricare dintre formele sale, nu este recomandat femeilor însărcinate, mamelor care alăptează şi persoanelor care suferă de epilepsie.

Ca în cazul oricărui aliment nou, vă recomandăm să consultați medicul pediatru înainte de a introduce salvia, în oricare dintre formele sale, în alimentația copilului și să respectați regula celor 4 zile.

Cum aleg și cum utilizez salvia în alimentație?

Salvia poate fi găsită fie în stare naturală, putând fi cultivată în ghiveci sau grădină, sub formă de frunze uscate sau pulbere. Crudă, rezistă la frigider în jur de o săptămână. Pulberea de salvie se poate obţine prin măcinarea plantei uscate în râşniţa de cafea. Aceasta îşi păstrează proprietăţile pentru 2 săptămâni.

Frunzele de salvie pot fi folosite ca atare pentru aromatizarea mâncărurilor sau sub formă de pulbere în salate, în supe, în ceaiuri, în paste sau presărate peste carne.

Surse (ro):
http://adevarul.ro/sanatate/medicina/ce-trebuie-stii-despre-salvie-1_50adaff07c42d5a663992a93/index.html
http://ro.wikipedia.org/wiki/Salvie
http://sanatate.acasa.ro/naturist-8/salvia-proprietati-terapeutice-pentru-organism-162766.html

Surse (en):
http://www.herbfacts.co.uk/pages/herb-file/sage.php

Sursă foto: http://flic.kr/p/dbzzsD