Porumbe, fructe de pădure ce sporesc pofta de mâncare

Porumbele sunt fructe  ale porumbarului (Prunus Spinosa), un arbust sălbatic din familia rozaceelor, ce creşte la câmpie, în zonele montane și la marginea pădurii şi atinge 3m înălţime.

Porumbele sunt fructe de pădure de culoare negru-albăstrui şi se culeg în noiembrie, după prima brumă.

Ce substanțe nutritive conțin porumbele și ce beneficii aduc?

Dintre toate fructele de padure, porumbelele sunt cele mai bogate in taninPorumbele conţin totodată minerale importante precum calciupotasiu, zincfiermagneziu, dar și vitamine precum provitamina Avitamine din complexul B şi vitamina C.

Datorită aportului lor nutritiv, porumbele au efect dezinfectant, astrigent, diuretic şi antidiareic, antibacterial şi antioxidant. În plus, porumbele stimulează imunitatea, ferind organismul de răceală şi gripă, tonifică oasele, dinţii, unghiile şi stabilizează pulsul inimii.

Consumul de porumbe este benefic pentru sistemul digestiv, sporind pofta de mâncare, ajutând la combaterea constipaţiei, a diareei  şi eliminând bacteriile de la nivelul stomacului. Datorită taninurilor, porumbele ajută la  eliminarea  bacteriilor de la nivelul gurii, a gâtului, a stomacului şi a intestinelor.

Când pot introduce porumbele în alimentaţia copilului?

Din cauza riscului de alergii dar şi a dimensiunilor mici ale porumbelor, este recomandat ca acestea să fie introduse în alimentaţia copilului după vârsta de 1 an, urmând regula celor 4 zile şi discutând înainte cu pediatrul copilului.

Cum aleg și cum ofer porumbele copilului?

Sezonul porumbelor este în luna noiembrie, după ce dă prima brumă, astfel ducându-se la pierderea astringenței și mărirea procentului de zaharuri.

Porumbele se pot consuma în gemuri, siropuri, ceaiuri, vinuri, must sau combinate cu miere.

Sunt surse conform cărora porumbele nu s-ar consuma crude deoarece conţin amigdalină (cunoscută și sub numele de vitamina B17) care este destul de controversată.

Despre amigdalină se spune că ar fi toxică, aceasta putând fi distrusă prin fierbere. O formă sintetică a amigdalinei (laetrile) a fost comercializată încă din anii 50 ca tratament pentru diversele forme de cancer, dar cu rezultate negative, fiind  în cele din urmă interzisă comercializarea acesteia în Statele Unite.

Alte surse afirmă că, din contră, amigdalina naturală (obținută din natură), consumată în cantități moderate, ar contribui la creșterea capacității corpului de a lupta împotriva  cancerului. Amigdalina se regăsește și în sâmburii de caise, migdale amare sau piersici, precum și în alte alimente în cantități reduse: nuci de macadamia, fasole, mei, anumiți germeni, afine și multe altele.

Surse (ro):
http://www.mediculmeu.com/dieta-nutritie/fructe/valoarea-alimentara-si-terapeutica-a-fructelor/porumbele.php
http://www.sfaturi.org/porumbele
http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/sanatate/porumbarul-planta-magica-si-de-leac-1113753
http://www.taifasuri.ro/taifasuri/farmacie-verde/1804-porumbarul-intareste-sistemul-imunitar.html
http://www.infuziedesanatate.ro/porumbarul-un-remediu-natural-nepretuit/

Surse (en):
http://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_B17
http://www.livestrong.com/article/22128-vitamin-b17-benefits/
http://www.livestrong.com/article/340602-vitamin-b17/
http://www.alternative-health-group.org/amygdalin.php

Sursa foto: http://flic.kr/p/bExGP9