Cardamom, aroma terapeutică a Indiei

Cardamomul este o plantă utilizată încă din Antichitate atât în scopuri culinare, ca mirodenie, cât și în medicina vremii ca tratament pentru diverse afecțiuni. Planta este originară din India și Pakistan și cuprinde două genuri – Elettaria și Amomum care fac parte din familia ghimbirului (Zingiberaceae). Planta pare să le fi fost cunoscută și micenienilor, numele ei fiind înregistrat în Linearul B (cea dintâi formă atestată a scrierii grecești) pe lista cu mirodenii.

În secoul al IV-lea Teofrast clasifică cardamomul în cele două soiuri, Elettaria – cardamomul verde, cel mai des întâlnit și Amomum – cardamomul ce capătă diferite culori: negru, maroniu, alb, roșu etc.

Planta crește până la 4 metri înălțime în mănunchiuri verzi la capătul cărora răsar flori care într-un interval de 2 ani de zile se transformă în păstăi comestibile parfumate.

Ce substanțe nutritive conține cardamomul și ce beneficii aduce?

Cardamomul este o sursă bogată de antioxidanți și conține numeroase uleiuri volatile eficiente în tratamenetul afecțiunilor sistemului digestiv, precum constipația sau indigestia. Condimentul are numeroase proprietăți terpeutice fiind folosit ca antiseptic, antispamsodic, carminativ, diuretic, expectorant, tonic și afrodisiac. Aceste proprietăți îl fac deosebit de prețios pentru asiatici care îl utilizează la scară largă în tratamentul afecțiunilor dentare, a congestiei pulmonare, tubercolezi, răcelilor, infecțiilor urinare sau a ulcerelor bucale.

Este totodată și o sursă bogată de minerale ca potasiu, calciu, magneziu și mangan. Spre deosebire de alte condimente, acesta are un conținut bogat de fier, element nutritiv complex și esențial pentru organismele vii, necesar în procesul de creștere.

Cardamomul are un conținut ridicat de vitamine din complexul B, vitamine cu multiple roluri în organism – susținerea metabolismului, a tonusului muscular și a sănătății pielii, dar și de vitamina C care întărește sistemul imunitar.

Când pot introduce cardamomul în alimentația copilului?

Cardamomul poate fi introdus în alimentația diversificată a copilului după vârsta de 7 luni, însă cu precauție deoarece este un condiment puternic și poate cauza iritații. Înainte de utilizarea cardamomului, asigurați-vă că nu există un istoric de alergii la condimente în familie. În general, atunci când oferim celor mici un aliment nou, este bine să urmăm regula celor 4 zile și să consultăm în prealabil medicul pediatru.

Cum aleg și cum pot folosi cardamomul în alimentație?

Cardamomul se poate găsi în magazine pe tot parcursul anului, în România în varianta uscată. Păstăile din soiul Elettaria sunt mici și de culoare verde deschis, în vreme ce cele din soiul Amomum sunt mai mari și au de obicei un colorit maroniu. Este bine să le alegeți pe cele cu aspect clar, fără pete.

Semințele de cardamom sunt folosite de cele mai multe ori pentru aromatizarea deserturilor, cafelei (în special la arabi), ceaiurilor dulci sau a băuturilor reci. În cazul prăjiturilor păstaia este desfăcută, iar semințele din interior sunt scoase cu mâna sau cu un cuțit și apoi măcinate. Praful rezultat se adaugă preparatelor dulci. Deși această metodă de preparare este cel mai des utilizată, totuși este preferabil să folosiți păstaia întreagă și nu semințele măcinate deoarece își eliberează mult mai bine aromele, iar uleiurile volatile sunt păstrate.

Cardamomul se mai poate adăuga preparatelor din carne, orez, linte.

Surse:
http://en.wikipedia.org/wiki/Cardamom
http://www.herbwisdom.com/herb-cardamom.html
http://www.nutrition-and-you.com/cardamom.html

Sursa foto: http://flic.kr/p/5vMoqL