Unt din lapte de vacă, un plus de sănătate

Fiind unul dintre cele mai vechi derivate din lapte el apare în istorie ca aliment însă şi ca ofrandă, în culturi din Asia, fiind pomenit chiar şi în Biblie.

Primele informaţii despre unt au fost descoperite pe o tabletă veche de 4500 de ani care ilustrează modul în care s-a obţinut acesta. El a apărut în Orientul Mijlociu unde laptele era păstrat în burdufuri din piele iar datorită mişcării acestor burdufuri a rezultat în mod accidental untul.

Untul din lapte de vacă este cel mai des întâlnit tip de unt însă el se poate obţine şi din laptele altor mamifere cum sunt capra, oaia sau bivoliţa.

Ce substanţe nutritive conţine untul şi ce beneficii aduce?

Fiind obţinut din smântână untul este un aliment bogat în grăsimi sănătoase care, atunci când este consumat crud, este una dintre cele mai uşor de digerat materii grase. Pe lângă faptul că ne ajută să dăm savoare foarte multor mâncăruri el aduce mari beneficii organismului atunci când este consumat crud şi în cantităţi moderate.

Consumul de unt este important pentru prevenirea căderii dinţilor şi a infecţiilor gastrointestinale la copii si bătrâni. El conţine minerale, vitaminele D, E, K şi cea mai uşor asimilabilă formă de vitamina A – care contribuie substanţial la sănătatea glandei tiroide. O raţie de 25 de grame de unt permite acoperirea a aproximativ 30 % din necesităţile zilnice de vitamina A ale copilului şi adultului.

Untul conţine și lecitina esenţială pentru reducerea colesterolului. Este o sursă de antioxidanţi care protejează corpul uman de efectele radicalilor liberi şi împiedică slăbirea arterelor. Conţine acid linoleic, agent care ajută la dezvoltarea musculaturii şi întărirea sistemului imunitar, acid arachidonic – o componentă vitală a membranelor celulelor şi care joacă un rol important în funcţionarea creierului.

Grăsimea care se găseşte în unt contribuie deasemenea la dezvoltarea creierului cât şi a sistemului nervos la copii şi ajută la prevenirea apariţiei tumorilor şi cancerului. Valoarea sa nutritivă este ridicată, de 780 kilocalorii pentru 100 grame, calorii care însă nu se depozitează în ţesutul adipos fiind o excelentă sursă de energie.

Când pot introduce untul în alimentaţia copilului meu?

Untul este unul dintre alimentele care se pot introduce devreme în meniul bebeluşului începând chiar cu vârsta de 6 luni. Totuşi ar fi mai prudent pentru părinţi să îi ofere copilului alte derivate din lapte pentru început întrucât unii copii pot avea intoleranţă la lapte.

Părinţii care au un copil ”mofturos” vor descoperi în unt un “aliat” în perioada diversificării deoarece acesta dă un gust plăcut piureurilor de legume sau cartofi iar copiii vor accepta chiar şi mâncărurile care nu le plăceau înainte.

Cum aleg şi cum prepar untul?

Bineînţeles că untul se găseşte în orice magazin într-o mare varietate la vitrina cu produse lactate însă el se poate prepara relativ simplu şi acasă cu ajutorul unui mixer sau blender. Se obţine din smântână, ideală fiind smântâna cumpărată din piaţă sau cu conţinut ridicat de grăsime. Aceasta se mixează până când se “taie” adică până când grăsimea se separă de zer. Se scurge zerul şi gata! Pentru cine doreste un unt mai moale el se poate amesteca şi cu puţină apă fierbinte.

Surse (ro):
http://www.doctormenci.ro/sanatate/untul-sanatate-pe-paine-si-nu-nu-creste-colesterolul
http://www.cevabun.ro/untul/
http://www.gustos.ro/sfaturi-culinare/newsletter-gustos-ro/6-lucruri-pe-care-nu-le-stiai-despre-unt.html
http://www.sfatulmedicului.ro/dictionar-medical/unt_5297
http://antochialexandra.wordpress.com/alergiile-alimentare-la-copii/principalii-alergeni-alimentar

Surse (en):
http://bodyecology.com/articles/benefits_of_real_butter.php

sursa foto: http://flic.kr/p/jKuDq9