Cactus, un fruct de basm

Fructul de cactus, datorită culorilor diverse pe care le are, mai este numit și fructul dragonului. Acest fruct este foarte popular în centrul și sudul Americii, în unele regiuni din Asia precum Taiwan, Vietnam, Thailanda, Filipine. La noi este mai puțin cunoscut și consumat, dar pentru calitățile sale este un superaliment ce merită încercat.

Există trei tipuri de fructe de cactus: cu coaja și pulpa roșie (considerat a fi cel mai bun deoarece este suculent), cu coaja roșie și pulpa albă, cu coaja galbenă și pulpa albă. Fructul cântărește între 150 și 600 gr însă pulpa comestibilă reprezintă doar aproximativ 60% din greutatea fructului.

Ce substanțe nutritive conține și ce beneficii aduce?

Fructul de cactus conține fibre ce ajută la evitarea constipației și îmbunătățește sănătatea sistemului digestiv. Este o sursă importantă de vitamina C, B1, B2, B3, calciu, fosfor, fier toate ajutând la îmbunătățirea sistemului imunitar și reducerea colesterolului din organism.

Fructul de cactus conține fitoalbumine care au proprietăți antioxidante și ajută la prevenirea formării celulelor canceroase. Licopenul este deasemenea o substanță benefică, responsabilă la nivelul fructului pentru culoarea sa roșie. Este un fruct extrem de nutritiv cu un aport mic de calorii (doar 60 de calorii la 100gr).

Când pot introduce fructul de cactus în alimentația copilului?

În unele țări fructul de cactus este introdus în alimentația bebelușului încă de la 6 luni, datorită beneficiilor sale și potențialului alergen redus. La fel ca în cazul oricărui aliment nou pe care i-l oferiți celui mic, este recomandat să consultați înainte medicul pediatru și să urmați regula celor 4 zile.

Cum aleg și cum ofer fructul de cactus? 

Atunci când alegeți fructul de cactus acesta nu trebuie să aibă lovituri, coaja trebuie să aibă o culoare intensă, fără pete și să fie potrivit de tare (am ca fructul kiwi atunci când este copt). Este cel mai bine de servit rece, dupa ce a stat câteva ore la frigider. De la fructul de cactus se consumă doar miezul, fără coajă. Se mănâncă simplu (doar pulpa scoasă cu lingurița), dar este delicios și sub forma de suc sau în salate de fructe.

Surse (ro):
http://www.ghiduldesanatate.ro/02-nutritie/pitaya-fructul-anului-2013/

Surse (en):
http://www.fitday.com/fitness-articles/nutrition/healthy-eating/the-nutritional-value-of-dragonfruit.html#b
http://lanahelmy.hubpages.com/hub/What-i-found-out-about-tropical-fruits-for-kids

Sursă foto: http://flic.kr/p/9w6Hqc