Nucșoară, aroma dulce-picantă a iernii

Prețuit până și de Sinbad în O mie și una de nopți, nucşoara (Myristica fragrans) este un condiment produs din sâmburele fructului arborelui de nucșoară, un copac veșnic verde, originar din Insulele Banda și Insulele Moluce din Indonezia. Sâmburele este sursa a două tipuri de condimente, cu aromă asemănătoare, dar de culori diferite – unul este portocaliu și este utilizat mai mult ca înlocuitor al șofranului, iar celălalt, mult mai răspândit, este de culoare brun-roșcat.

A fost adus în Europa de către comercianții arabi, iar olandezii au dus un război sângeros în 1621 doar pentru a controla producția de nucșoară în Subcontinentul indian.

În bucătăria medievală era un condiment scump și foarte apreciat pentru aroma sa specială, fiind folosit totodată și în calitate de conservant sau în medicina naturistă. Prețul său ridicat se datora credinței că poate ține departe ciuma, molima ce decima popoarele acelor vremuri.

Ce substanţe nutritive conţine nucșoara și ce beneficii aduce?

Nucșoara este o sursă prețioasă de antioxidanți și este folosită în industria farmaceutică pentru uleiurile volatile pe care le conține (trimiristină, miristicină, elemicină, eugenol sau linalool) și proprietățile lor antimicrobiene, afrodisiace și carminative (tratează tulburările digestive). De altfel, uleiul esențial de nucșoară este folosit în aplicații externe ca remediu antiinflamator pentru o seamă de afecțiuni – dureri articulare, leziuni musculare.

Pe lângă conținutul de vitamina A, vitamina C și flavonoizi, nucșoara este și o sursă bogată de minerale ca: potasiu, cupru, calciu, fier, zinc și magneziu, minerale esențiale unei bune funcționări a organismului.

Beta-carotenul și criptoxantina din nucșoară protejează celulele și țesuturile împotriva efectelor dăunătoare ale radicalilor liberi, iar vitaminele din complexul B pe care le conține contribuie la menținerea sănătății pielii, părului, unghiilor și la dezvoltarea fizică a copiilor și adolescenților.

Când pot introduce nucșoara în alimentaţia copilului meu?

Nucșoara poate fi introdusă în alimentația diversificată a copilului după vârsta de 7 luni, însă cu precauție (poate cauza iritații) și în cantități foarte mici, din cauza uleiurilor volatile pe care le conține. În plus, înainte de utilizarea nucșoarei în hrana celui mic, asigurați-vă că nu există un istoric de alergii la condimente în familie.

În general, atunci când oferim celor mici un aliment nou, este bine să urmăm regula celor 4 zile și să consultăm în prealabil medicul pediatru.

Cum aleg nucșoara și cum o pot folosi în alimentație?

Fiind un condiment uscat, nucșoara se găsește atât în supermarket-uri cât și în magazinele de mirodenii pe tot parcursul anului – sub forma sâmburelui de nucșoară sau, cel mai des, în varianta măcinată. Este bine ca atunci când o cumpărați să optați pentru sămânța întreagă în măsura în care acest lucru este posibil, deoarece are o aromă mai puternică și își păstrează mult mai bine proprietățile nutritive. Sâmburele întreg este în general măcinat sau dat pe răzătoare înainte de a fi adăugat, spre final, mâncărurilor.

Nucșoara este folosită adesea în diverse sosuri, în special cele pentru paste, dar și la supe, prăjituri și produsele de patiserie.

Nucșoara se regăsește și în amestecul indian de condimente garam masala, iar în Malaezia se prepară din ea un topping foarte apreciat, folosit în special la înghețate.

În bucătăria europeană este folosită în special în preparatele din cartofi sau în marinarea cărnurilor. Iarna se prepară un vin fiert la care se adaugă o seamă de condimente, printre care și nucșoara. Olandezii o folosesc la prepararea verzei de Bruxelles, conopidei sau fasolei verzi.

Surse:
http://www.nutrition-and-you.com/nutmeg.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Nutmeg
http://www.livestrong.com/article/547109-benefits-of-nutmeg-seed/

 Sursă foto: http://flic.kr/p/9jRjtX