Granadilla, „fructul copiilor”

Granadilla este cunoscut sub mai multe denumiri precum lemi wai, lemona sau sweet granadilla. Acest fruct își are originile în America de Sud și face parte din familia fructului pasiunii. Totuși granadilla se deosebește prin lipsa de aciditate specifică fructelor pasiunii.

Are o coajă fermă, dar în același timp fragilă, de culoare portocalie, iar în interior semințele sunt învelite în pulpă dulce, moale și zemoasă de culoare gălbuie aproape transparentă.

Ce substanțe nutritive conține granadilla și ce beneficii aduce organismului?

Granadilla conține toate vitaminele esențiale A, C și vitamina K, niacin sau vitamina B3. Fructul este bogat și în proteine, carbohidrați și minerale ca fosfor, calciu, fier, potasiu, sodiu. Pentru că este bogat în fibre, dar sărac în calorii, fructul granadilla este recomandat în curele de slăbire sau pentru menținere greutății.

Granadilla are un rol important în tratarea ulcerului, ține sub control aciditatea stomacală, ajută digestia și este benefic persoanelor ce au crampe abdominale ameliorând disfuncționalitățile tractului gastro-intestinal datorită nivelului ridicat de fibre din compoziție.

Datorită vitaminei B este un bun antidepresiv, stimulează activitatea creierului. Un alt beneficiu adus organismului este acela de a preveni infecțiile tractului urinar.

Pentru copii are un rol major deoarece activează timusul, o glandă a sistemului imunitar, și îi ajută foarte mult la creștere.

Când pot introduce granadilla în alimentația copilului?

Granadilla mai este numit și „fructul copiilor” datorită beneficiilor majore, iar în unele țări, precum Columbia, este introdus în alimentație de la 6 luni,  cel mai frecvent sub formă de suc. Deși face parte din aceeași familie cu fructul pasiunii, granadilla este un fruct lipsit de aciditate. Ca în cazul oricărui fruct nou introdus în alimentația copilului, este indicat să consultați medicul pediatru și să urmați regula celor 4 zile.

Cum aleg și cum ofer granadilla copilului?

Atunci când alegeți granadilla din supermarket coaja trebuie să fie tare/lemnoasă, de culoare portocalie, cu un aspect ușor lucios fără pete maronii ce ar putea semnaliza că fructul este pe cale să se strice. Se poate păstra timp de câteva zile la frigider fără probleme.

De la acest fruct se consumă doar semințele cu pulpa ce le învelește, ca la orice fruct al pasiunii în general.  Coaja nu se consumă. Se poate mânca pulpa ca atare sau sub formă de suc.  Mai poate fi folosit în jeleuri, plăcintă cu fructe sau în glazura pentru tort.

Surse (en):
http://www.toucanfruit.com/our-range/fruit/grenadilla/
http://raisingcolombiankids.blogspot.ro/2009/06/granadilla-2nd-type-of-passion-fruit.html

 Surse (ro):
http://www.ecuisine.ro/termen-culinar/granadilla

Sursă foto: http://flic.kr/p/axkriB