Cuișoare, doctorul din natură

Un condiment apreciat pretutindeni pentru proprietățile sale aromatice, cuișoarele, nu sunt altceva decât mugurii floriferi uscați ai arborelui exotic Syzygium aromaticum din familia Myrtaceae, care crește în Insulele Moluce din Indonezia. Arborele cuișoarelor este veșnic verde și poate ajunge până la 12 metri înălțime.

Pe vremuri, cuișoarele nu aveau o întrebuințare culinară ca în prezent ci purtau o semnificație ritualică – la nașterea fiecărui copil se planta câte un pom, iar dacă înflorea era de bun augur pentru destinul acelui copil. Totodată, nou-născutului i se lega la gât un colier de cuișoare menit să-l protejeze de spiritele rele și boli.

Denumirea lor trimite la forma de cui a acestor boboci și vine din latinescul clavus (=cui). Mugurii neînfloriți au culoarea roz și sunt recoltați după ce arborele atinge vârsta de 6-8 ani. Cuișoarele sunt culese cu mâna, pentru a împiedica deteriorarea lor și sunt lăsate să se usuce în mod natural.

Ce substanţe nutritive conţin cuișoarele și ce beneficii aduc?

Ca multe alte condimente, cuișoarele aduc și un aport nutritiv semnificativ organismului. Cuișoarele sunt o sursă excelentă de mangan și au conținut bogat în acizi grași Omega-3, vitamina K, vitamina C, fibre, calciu și magneziu.

Unul dintre compușii acestor muguri, eugenolul, este un fenol activ, component principal care imprimă acțiunea terapeutică cuișoarelor și uleiului volatil de cuișoare. Studii recente au arătat că eugenolul are proprietăți citotoxice și astfel este capabil de a distruge celule maligne sau celule afectate de viruși.

Uleiul volatil de cuișoare este folosit ca analgezic și anestezic local în migrene, dureri dentare sau de articulații. În medicina dentară se folosește o pastă ce conține eugenol care are și un efect antibacterian. Proprietățile antiinflamatoare și antioxidante ale cuișoarelor se datorează conținutul ridicat de flavonoizi. De asemenea, sunt foarte eficiente ca adjuvant în tratamentul astmului și în diverse probleme alergice.

Când pot introduce cuișoarele în alimentaţia copilului meu?

Cuișoarele pot fi introduse în alimentația diversificată a copilului după vârsta de 7 luni, însă cu precauție. Recomandarea are legătură cu efectul lor iritant pentru mucoasa gastrică sau piele (în aplicații externe), astfel este bine să fie folosite ocazional și în cantități mici, mai ales dacă folosiți cuișoare măcinate. Consultați medicul pediatru înainte de a introduce cuișoarele sau alt condiment în alimentația copilului și respectați regula celor 4 zile.

Cum aleg cuișoarele și cum le pot folosi în alimentație?

Cuișoarele se pot găsi ambalate în supermarket-uri, dar și în magazinele de mirodenii, acestea din urmă fiind de o calitate superioară. Atunci când le cumpărați este bine să le evitați pe cele măcinate, deoarece își pierd aroma și proprietățile nutritive. Totodată, la fel ca celelalte alimente, este recomandat să le alegeți pe cele organice, în măsura în care aveți acces la o asemenea sursă.

Cuișoarele trebuie depozitate într-un loc uscat și bine aerisit, ferit de lumină. Sub formă de praf, mugurii uscați rezistă până la 6 luni. Întregi, păstrați în condiții corespunzătoare, își mențin prospețimea timp de un an.

Cuișoarele sunt incluse în multe amestecuri de condimente – inclusiv în clasica combinație chinezeasă „5 arome”, în sosurile picante indiene și orientale. În Europa se folosește ca mirodenie în vin fiert, în compoturi, la prepararea pâinii sau în produsele de patiserie. Merele le complementează de minune iuțeala fiind folosite în sosurile din fructe, dar și în deserturi ca plăcinte, tarte și budinci pe bază de măr.

Surse:
http://en.wikipedia.org/wiki/Clove
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=69
http://www.nutrition-and-you.com/cloves.html

Sursa foto: http://flic.kr/p/dinoGv