Pepene galben, dulcele sănătos

Popular și apreciat în zilele toride de vară, pepenele galben a fost cultivat pentru prima oară acum 5000 de ani în Iran, iar mai târziu în Grecia și Egipt.

Pepenele galben este o plantă anuală, erbacee și un descendent al plantelor tropicale și astfel are nevoie de temperaturi ridicate pentru a crește. De cele mai multe ori pepenii sunt culeși înainte de a ajunge la maturitate, iar cei cultivați într-o climă temperată sunt păstrați în încăperi bine aerisite vreme de 14 zile înainte de a fi puși spre vânzare.

Există mai multe soiuri de pepene galben, dintre care două sunt cele mai răspândite: pepenele galben european (Cucumis melo cantalupensis, după numele satului papal italian Cantalup) și pepenele galben nord-american (Cucumis melo reticulatus, a cărui denumire descrie aspectul reticulat al cojii pepenelui) popular în Statele Unite ale Americii și Canada. Subsoiuri ale pepenelui galben european sunt pepenele Galia și Charentais.

Ce substanțe nutritive conține pepenele galben și ce beneficii aduce?

Datorită conținutului ridicat de beta-caroten, pepenele galben este o sursă primară de vitamina A, un antioxidant esențial pentru sănătatea ochilor, danturii și a pielii, dar și o sursă majoră de vitamina C, ajutând organismul în lupta cu infecțiile și întărind sistemul imunitar.

Pepenele galben mai conține și alți carotenoizi ca luteină, zeaxantină și criptoxantină, substanțe vitale care apără celulele împotriva acțiunii dăunătoare a radicalilor liberi. Totodată, potasiul pe care-l conține din belșug are rol în sinteza proteinelor și stabilizarea nivelului de zahăr din sânge în tot corpul.

Pepenele galben este și o sursă moderată de vitamina K, vitamine din complexul B, magneziu și fibre. De asemenea, nu trebuie să uităm că semințele sale furnizează organismului o cantitate considerabilă de acizi grași Omega-3 sub forma acidului alfa-linoleic.

Când pot introduce pepenele galben în alimentația copilului? 

Pepenele galben nu prezintă un risc ridicat de alergii și poate fi introdus în alimentația copilului începând cu vârsta de 8 luni. La fel ca în cazul oricărui aliment nou pe care-l oferiți celui mic, este recomandat să consultați înainte medicul pediatru și să urmați regula celor 4 zile.

Cum aleg și cum prepar pepenele galben?

Vara este perioada în care pepenele galben se poate consuma din abundență. Dacă vi-l procurați din magazin este recomandat să vă orientați către cei crescuți în mod organic, mai gustoși și bogați în substanțe nutritive.

În alegerea pepenilor galbeni este bine să avem în vedere câteva aspecte. În primul rând, trebuie să ne asigurăm că fructul nu are pete, lovituri sau imperfecțiuni. Alegeți-l pe cel care este destul de greu pentru mărimea pe care o are, însă evitați să cumpărați un pepene prea mare. Coaja sa trebuie să fie plăcut parfumată, ușor moale și elastică.

Odată cumpărat, pepenele galben trebuie depozitat într-un loc răcoros și bine aerisit. După tăiere, însă, se păstrează cel mai bine la frigider. Înainte de tăiere pepenele trebuie spălat sub un jet abundent de apă deoarece coaja sa poate fi gazda bacteriei Salmonela.

Pentru a beneficia din plin de proprietățile sale nutritive este bine să-l consumăm în stare crudă. Din pepene galben se pot prepara deserturi, șerbet, sucuri sau chiar supe. Fructul mai poate fi folosit ca ingredient în salate de fructe, prăjituri și plăcinte.

Pepenele galben poate fi savurat ca atare, la micul dejun.

Surse (en):
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=17
http://www.livestrong.com/article/414791-what-are-the-health-benefits-of-cantaloupe/
http://wholesomebabyfood.momtastic.com/melonbabyfoodrecipes.htm

Surse (ro):
http://www.doctorulzilei.ro/pepenele-galben-o-minune-pentru-sanatate-opt-beneficii-extraordinare-pe-care-le-aduce/

Sursă foto: http://flic.kr/p/aiWTLB