Mentă, planta aromatică vindecătoare

Apreciată pentru parfumul său aparte, menta sau izma (mentha) este o plantă ierboasă din familia Lamiaceae folosită din vremuri străvechi în alimentație sau pentru proprietățile sale curative.

În mitologia greacă îi este închinat un mit, acela al nimfei Minthe care a fost preschimbată în plantă de către Persefona într-un acces de gelozie cauzat de afecțiunea pe care i-o arăta Hades celei dintâi. Incapabil să întoarcă vraja, Hades i-a dăruit în schimb lui Minthe un parfum dulce care să încânte simțurile oamenilor și zeilor deopotrivă.

Menta a ajuns să simbolizeaze ospitalitatea în numeroase culturi. La vechii greci exista obiceiul ca masa pe care se servea mâncarea să fie frecată cu frunze de mentă înainte de sosirea vizitatorilor pentru a-i da un miros plăcut, în vreme ce în Orientul Mijlociu încă li se oferă oaspeților ceai de mentă la întâmpinare.

Există numeroase soiuri de mentă, însă cele mai cunoscute sunt mentha spicata (menta creață) și mentha piperita.

Ce substanţe nutritive conţine menta și ce beneficii aduce?

Menta este o sursă excelentă de mangan, vitamina C și vitamina A. Studii recente au arătat aceste substanțe nutritive pot preveni dezvoltarea celulelor canceroase cu până la 40% la nivelul tubului digestiv, sânului și plămânilor. O mirodenie complexă din punct de vedere nutrițional, din mentă ne mai putem procura minerale ca potasiu, calciu, fier și magneziu.

Inhalaţiile de mentă au efect decongestionant și sunt foarte eficiente în tratamentul răcelii. În plus, menta mai conține o substanță numită acid rozmarinic, un bun antioxidant cu efect antiinflamator și bronhodilatator, util în prevenirea și combaterea crizelor de astm bronșic.

Mentolul conținut de frunzele plantei are acțiune bacteriostatică și carminativă fiind de real ajutor în tratarea afecțiunilor digestive severe sau doar în calmarea crampelor musculare.

Când pot introduce menta în alimentaţia copilului meu?

În mod obişnuit, mirodeniile se introduc în alimentaţia copiilor în jurul vârstei de 8 luni. La fel ca în cazul oricărui aliment nou pe care î-l oferiți celui mic, este recomandat să consultați înainte medicul pediatru și să urmați regula celor 4 zile.

Cum aleg și cum prepar menta?

Menta este o plantă de grădină, crește bine în orice tip de sol și în ghivece și preferă soarele şi umezeala din abundenţă. Atunci când o cumpărați din magazin este recomandat să optați pentru menta proaspătă și nu varianta ei uscată, ambalată și mult mai accesibilă.

Frunzele de mentă trebuie să aibă un colorit limpede, să nu prezinte imperfecțiuni, puncte mai închise sau porțiuni îngălbenite. Este bine ca frunzele să fie spălate chiar înainte de a fi folosite, pentru a rezista cât mai bine la frigider. Menta se poate usca la umbră sau, mult mai rapid și eficient, la soare. Planta este bine uscată când frunzele sale îşi pierd elasticitatea şi nervura principală se rupe cu zgomot.

Menta este în general utilizată ca mirodenie în preparate diverse, salate, supe, sosuri pentru paste, fiind adăugată la final, după ce a fost stins focul. Frunzele verzi ale plantei pot decora prăjituri, înghețate sau pot fi folosite ca ingredient în salata de fructe, mai ales în zilele călduroase de vară. Menta este foarte populară pentru aromatizarea ceaiurilor, limonadelor, siropurilor, compoturilor, cremelor și supelor reci.

Frunzele de mentă fac casă bună cu roșiile, iuţeala lor proaspată şi răcoritoare contrabalansând  de minune dulceața acidă a roșiilor.

Ceaiul de mentă are efect calmant și este recomandat într-o seamă de afecțiuni, de la răceală, indigestii până la ameliorarea stărilor de anxietate.

Surse:
http://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/health-benefits-of-mint.html
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=102
http://en.wikipedia.org/wiki/Mentha

Sursă foto: http://flic.kr/p/6SSNKZ