Coarne, fructe de pădure ce previn anorexia

Coarnele sunt fructe de pădure mici, de culoare roşie sau galbenă, ce se coc din septembrie până în octombrie. Gustul coarnelor proaspete este dulce acrişor, dimensiunea lor este de aproximativ 2 cm, au un singur sâmbure şi se găsesc în zona de câmpie sau în pădurile de foioase.

Ce substanțe nutritive conțin coarnele și ce beneficii au?

Coarnele conţin: vitamina C, vitamina A, vitamina B, vitamina PP, calciu, potasiu, tanin, cornină, acizi organici, glucide, caroten, pectine, celuloză, săruri minerale, zaharuri, apă (83 %).

Datorită conținutului lor, reprezintă un bun ajutor în tratarea crampelor, bolilor ficatului, paraziţilor intestinali, icterului, hemoroizilor şi a enterocolitei. Sunt totodată foarte benefice sistemului digestiv, având efect antidiareic și contribuind la tratarea afecţiunilor digestive în general.

Coarnele au efect dezinfectant, cicatrizant, energizant, de stimulare a poftei de mâncare şi de combatere a anorexiei (siropul de coarne are această proprietate dacă este administrat copiilor cu vârsta cuprinsă între 1 şi 5 ani).

Când putem introduce coarnele în alimentaţia copilului?

Nu am găsit evidențe clare cu privire la momentul introducerii coarnelor în alimentație, dar similar altor fructe din aceeași categorie (agrișe, coacăze, merișoare) oferirea acestora copiilor cu vârsta de peste un an nu ar trebui să cauzeze probleme. Totuși, înainte de introducerea acestor fructe în alimentația copilului, este bine să consultați medicul și să urmați regula celor 4 zile.

Cum aleg și cum ofer coarnele copilului?

Coarnele se găsesc în pieţe, le recunoaştem după culorile sale: roşii, galbene sau albicioase. Coarnele pot fi uscate la soare și se păstrează în locuri curate şi aerisite.

Au gustul astrigent (creează senzaţia aceea de „ gura pungă”), de aceea se consumă mai mult gătite, în sosuri, sucuri (amestecat cu alte sucuri din fructe), siropuri, dulceaţă, marmeladă. Uscate se consumă în ceaiuri şi compoturi.

Nu este recomandat să se consume cantităţi mari din aceste fructe, deoarece excesul poate cauza balonare sau chiar greaţă.

Surse (ro):

http://www.bioterapi.ro/vegetale/index_vegetale_fructe_coarnele.html

http://scrieliber.ro/2011/08/26/coarnele-fructe-de-padure-prietenoase/

http://www.taifasuri.ro/taifasuri/farmacie-verde/6968-coarnele-inving-ulcerul-nr394-sapt18-24-oct-2012.html

http://www.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&p=S%E3n%E3tate&s_id=73987&a=citeste

http://www.mediculmeu.com/dieta-nutritie/fructe/valoarea-alimentara-si-terapeutica-a-fructelor/coarnele.php

Sursa fotohttp://flic.kr/p/47yrA1