Măceșe pentru o imunitate de fier

Încă din Antichitate măceșele au fost foarte preţuite, câştigându-şi renumele de aliate ale longevităţii, fiind mai degrabă considerate un medicament.

Măceşul, cu denumirea ştiinţifică Rosa canina, aparţine de genul Rosa, cu circa 200 de specii, existente în regiunile continentale şi subtropicale ale emisferei nordice. Dintre acestea, în România cresc 51 specii spontane sau cultivate, cea mai răspândită fiind specia spontană Rosa canina.

Măceşul este cunoscut sub mai multe denumiri populare ca: răsură, cacadâr, mărăcine, rug, sipică, trandafir sălbatic, zgorghin.

Ce substanțe nutritive conțin măceșele și ce beneficii aduc acestea?

Măceșele conţin foarte multe vitamine: în special vitamina C, vitaminele B1 şi B2, K şi P, dar și fibre. Conţinutul ridicat de vitamina C şi a altor substanţe asigură funcţionarea normală a organismului, întărirea sistemului imunitar şi un flux sanguin mai bun.

Uleiul seminţelor de măceşe conţine vitamina F. Acizii din măceşe (malic şi citric, îndeosebi) contribuie la stabilizarea vitaminei C. În măceşe se mai găsesc compuşi terpenici, ca betulina sau licopen (izomer al carotenului), pigment care le imprimă culoarea roşie-portocalie.

Datorită conținutului de substanțe nutritive, măceșele:
– sunt benefice în perioadele de suprasolicitare fizică și efort intelectual, anxietate, nevroză, în convalescență după boli infecțioase, răceli sau febră, pentru stimularea poftei de mâncare și creșterea rezistenței organismului;
– accelerează producerea de globule roșii, combat astenia, reglează metabolismul calciului și stimulează fixarea lui în oase;
– vindecă inflamaţiile;
– reglează tranzitul intestinal prin conținutul lor ridicat în fibre.

Când pot introduce măceșele în alimentaţia copilului meu?

Fructele de măceșe pot fi introduse în alimentația bebelușului după vârsta de 1 an, ca atare, sub formă de pulbere, ceai, sirop sau dulceață. Consumul regulat de măceșe nu este recomandat persoanelor care suferă de ulcer gastric, gastrită şi boli ale vaselor sanguine.  În cazuri rare, sunt posibile reacţii alergice. Înainte de a introduce un aliment nou în alimentația copilului dumneavoastră, cereți sfatul medicului pediatru și respectați regula celor 4 zile.

Cum aleg şi cum păstrez măceșele?

Culesul măceșelor se face la sfârșitul lunii septembrie – începutul lui octombrie, înainte de a da prima brumă. Fructele ajunse la maturitate, cu o colorație roșie intensă, se culeg de pe crengi și se pun apoi în săculeți de pânză sau de hârtie. Fructele de măceșe se usucă în locuri umbrite, ferite de umezeală, în strat foarte subțire. Procesul de uscare este destul de îndelungat (1-3 săptămâni) și se încheie atunci când pulpa măceșelor este total deshidratată și ușor casantă.

Găsiți fructe proaspete în piețe. Le puteți păstra în frigider, în pungi de hârtie, pentru aproximativ 2 săptămâni. Fructele uscate de măceșe pot fi găsite în magazine naturiste, dar și în supermarket-uri. Înainte de a le folosi în ceai, lăsați-le la hidratat pentru 4-8 ore (peste noapte) pentru ca să beneficiați din plin de proprietățile lor.

Surse (ro):
http://http://healthy.kudika.ro/articol/healthy~medicina-alternativa/19841/beneficiile-maceselor-pentru-sanatate.html
http://www.csid.ro/dieta/macesele-bune-la-toate-te-invitam-la-o-cura-7877617/

Sursa foto: http://flic.kr/p/4kp1fo