Flori comestibile care nu trebuie trecute cu vederea

Minunatele flori  ne pot încânta nu numai privirea şi mirosul, ele ne pot încânta chiar şi papilele gustative. Sunt flori ce pot fi mâncate, fie gătite, fie uscate în ceaiuri, fie în salate, omlete, sosuri sau gemuri, cu multiple beneficii pentru organism. Atenţie, nu toate florile sunt comestibile!

Exemple de flori comestibile şi proprietăţile lor

Florile comestibile au un conţinut crescut de vitamine, minerale şi enzime.

Panseluţele: au o aromă uşor mentolată şi se pot folosi în salate sau pentru ornarea prăjiturilor. Conţin vitamina A şi vitamina C ( care sporeşte sistemul imunitar).

Trandafirul: este cunoscut pentru folosirea sa în diverse dulceţuri şi siropuri. Conţine vitamina A, vitamina B, vitamina C, vitamina D, vitamina E, zinc, fier, calciu.

Muşeţelul: poate fi utilizat în diverse sosuri şi ceaiuri. Protejează pielea, calmează colicii, îndepărtează durerile de dinţi, este antiseptic şi relaxează.

Călţunaşul: este utilizat în salate şi sucuri, conţine din belşug vitamina C, este un bun diuretic, expectorant şi antiscorbutic.

Florile de salcâm: se pot consuma în salate sau ca atare. Sunt benefice pentru calmarea migrenelor şi în afecţiunile digestive. Ceaiul din flori de salcâm ajută la tratarea durerilor în gât.

Alte flori comestibile: bujorul, florile de măr, florile de cireş, yucca, gura leului, laleaua, floarea soarelui, coriandrul, florile de dovleac, albăstrelele, busuiocul, păpădia.

Când pot introduce florile comestibile în alimentația copilului meu?

Florile, mai exact petalele acestora, pot fi introduse şi în alimentaţia copiilor, în cantităţi mici, urmând regula celor 4 zile şi ascultând sfatul pediatrului. Copiii şi persoanele alergice la polen sau care au astm ar trebui să evite consumul florilor.

Cum alegem florile comestibile şi cum le păstrăm?

Printre florile ce NU se pot consuma se numără: brebenelul, lăcrămioara, narcisa, stânjenelul, petunia, leandrul, florile de ardei, de cartof, de roşii, de vinete sau de sparanghel.

Nu e indicat să consumaţi flori cumpărate din florărie, ci doar flori ale căror sursă o cunoaşteţi, asta pentru a nu consuma flori tratate cu pesticide.

Florile se pot mânca proaspete sau se pot usca. După ce le culegeţi, dacă nu le consumaţi imediat, florile se pot păstra în congelator, în prosop din hârtie.

Surse (ro):
http://www.taifasuri.ro/taifasuri/bucatarie/6697-tainele-florilor-comestibile-nr385-sapt16-22-aug-2012.html
http://legumefericite.ro/index.php?section=1&country=1&lang=1&module=content&item=36
http://www.paradisverde.ro/din-bucatarie/ce-flori-pot-fi-mancate
http://www.paradisverde.ro/viata-sanatoasa/cum-va-intareste-sanatatea-floarea-de-salcam
http://www.gradinamea.ro/Floricomestibile_5367_544_1.html
http://www.ele.ro/sanatate/tratamente-naturiste/top-5-flori-comestibile-si-beneficiile-lor-nebanuite-asupra-sanatatii-25210
http://sanatate.bzi.ro/10-flori-comestibile-mai-putin-cunoscute-1654
http://www.medicamente-plante.ro/plantemedicinale/plante-medicinale-cu-litera-c/caltunasi
http://www.clicksanatate.ro/15-beneficii-ale-musetelului_0_4708.html

Sursa foto: http://flic.kr/p/9Dv7ru