Merișoare pentru un sistem imunitar puternic

Merișoarele (Vaccinium vitis idaea) sau afinele roșii de pădure, fac parte din aceeași familie ca și afinele. Cresc în tufișuri scunde, a căror frunze rămân verzi pe tot parcursul anului. Preferă clima mai rece și solurile acide.

Merișoarele au fost prima oară consumate ca și hrană de către amerindieni, iar mai apoi, coloniștii englezi le-au inclus în divese rețete. Au ajuns în Europa în jurul anului 1820, fiind cultivate cu succes în țările nordice și Rusia. În România, merișorul se găsește pe tot lanțul Carpatic, dar în special în Munții Apuseni.

Ce substanțe nutritive conțin merișoarele?

Merișoarele conțin zaharuri, vitaminele A,  B1, B2C, E și K, acid citric, malic, benzoic (circa 2%), tanin, vaccinin (un glucozid), săruri minerale  de magneziu, potasiu,calciu și sunt o sursă excelentă de fibre alimentare și antioxidanți.

Când pot introduce merișoarele în alimentaţia copilului meu?

Pentru că merișoare sunt niște fructe acide, dar fără potențial alergen ca celelalte fructe de pădure, se recomandă introducerea lor în meniul bebelușului începând cu vârsta de 8 luni. Ca la fiecare aliment nou oferit copilului, cereți sfatul medicului pediatru și respectați regula celor 4 zile.

Ce beneficii aduc merișoarele organismului?

Merișoarele sunt o comoară pentru organism, datorită proprietăților anti-infecțioase. Fructele sunt un tratament eficient pentru cistită și alte infecții urinare, deoarece conțin o substanță care împiedică acumularea de bacterii în țesuturi. Studiile au demonstrat că un pahar de suc de merișoare pe zi este de zece ori mai eficient în anihilarea bacteriilor din urină decât antibioticele clasice.
Datorită cantităților foarte mari de antioxidanți pe care le conțin, merișoarele întăresc sistemul imunitar și sunt un ajutor de nădejde în afecțiuni precum litiaza renală, infecții ale gingiilor, hipertensiune arterială, și diverse tipuri de cancer.

Cum aleg şi cum păstrez merișoarele?

Atunci când cumpărați merișoare proaspete, fructele trebuie să fie întregi, rotunde, fără urme de lovituri. Atât frunzele cât și fructele se pot usca, iar apoi pot fi păstrate în reciepiente de sticlă sau săculeți din material textil. Merișoarele se mai pot păstra și în apă – la o temperatură de 10-18 grade Celsius. Pot rezista așa chiar și timp de un an, fără vreo altă intervenție, deoarece conțin benzoați, varianta naturală și ne-toxică a periculosului aditiv E 211 (benzoat de sodiu), cu efect puternic conservant.

Cum se prepară?

Merișoarele se pot consuma proaspete sau uscate și rehidratate, în dulcețuri, sucuri, siropuri, compoturi. Se mai folosesc la preparearea diverselor sosuri, prăjituri și chiar la unele preparate din carne.

Surse (ro):
http://dieta.romedic.ro/aliment/merisoare
http://www.cristelageorgescu.ro/fluturi-imunizare-si-imunitate-cura-cu-merisoare/08/2011/
http://www.agrofm.ro/glosar/merisor-vaccinium-vitis-idaea/

Surse (en):
http://en.wikipedia.org/wiki/Cranberry
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=145
http://wholesomebabyfood.momtastic.com/cranberrybabyfoodrecipes.htm#.UQPwN79LN20
 
Sursă foto: https://flic.kr/p/daHBx7