Moșmon, fructul uitat

Moșmonul (Mespilus germanica), cunoscut la noi în țară și sub numele de gorun, mișcul, mostoc sau scoruș nemțesc, este un arbore fructifer din familia Rosaceae.
Nu este pretențios la sol, crește de la șes până în zona montană, înflorește târziu, deci nu e afectat de brumă.
În Romania crește sălbatic prin poieni și la marginea pădurilor, dar se poate și cultiva.
Fructele sale par a fi combinația dintre măr și măceș, au mărimea unei nuci și sunt cunoscute încă din Antichitate. Moșmoanele s-au bucurat de o mare popularitate în Europa Occidentală în epoca Victoriană, fiind chiar menționate în versurile lui William Shakespeare.

Ce substanțe nutritive conţin moșmoanele?

Moșmoanele conțin un procent mai scăzut de apă (70%-74%), substanţe azotate, grăsimi (0,44%), tanine în fructele uscate (12%), mucilagii, acid citric, malic şi tartric, potasiu, zaharuri, proteine, săruri minerale, celuloză.
Ceaiul de moșmoane este bogat în beta-caroten, vitamina B1, vitamina C,calciu și fier.

Când pot introduce moșmoanele în alimentaţia copilului meu?

Fiind un fruct destul de rar întâlnit, nu există informații concrete despre vârsta la care copiii pot consuma moșmoane. Dar, pentru că avem de a face cu un fruct de pădure, acesta nu se recomandă copiilor mai mici de 1 an. Ca în cazul introducerii oricărui aliment nou, cereți sfatul medicului pediatru și respectați regula celor 4 zile.

Ce beneficii aduc moșmoanele organismului?

Moșmoanele sunt fructe tonice, diuretice și au capacitatea de a regla tranzitul intestinal. Sunt recomandate pentru ameliorarea gutei (elimină urații), a reumatismului, tratarea diareei, a colitelor și a litiazei renale.

Cum aleg şi cum păstrez moșmoanele?

Moșmoanele se culeg târziu, după prima brumă. Fie trebuie lăsate în copac până prind o culoare arămie și se înmoaie, fie, dacă sunt culese mai devreme, fructele trebuie păstrate în lădițe acoperite de fân până se coc bine.

Cum se prepară?

Moșmoanele se pot mânca după ce au fost lăsate să se coacă. Se pot consuma ca atare, decojite, sau sub formă de dulceață, compot, jeleu, sirop, tarte sau prăjite în unt și cuișoare. Moșmoanele sunt un excelent desert de iarnă, iar în restaurantele gourmet puteți găsi diverse preparate din moșmoane servite alături de brânzeturi fine, ciuperci, trufe sau caviar.

Surse (ro):
http://www.horticultorul.ro/pomi-fructiferi/mosmonul/
http://www.taifasuri.ro/taifasuri/farmacie-verde/1577-mosmoanele-versus-litiaza-renala.html
http://www.ecomagazin.ro/mosmonul/
http://www.webdex.ro/online/dictionar/mo%C8%99mon
http://practic-idei.ro/fructele-de-mosmon-au-gust-doar-daca-le-stii-secretul.html

Surse (en):
http://en.wikipedia.org/wiki/Mespilus

Sursa foto: http://flic.kr/p/8VgYve