Goji, fructul longevității

Goji, micuțul fruct de culoare roșie, renumit în întreaga lume datorită beneficiilor sale extraordinare pentru sănătate, este originar din Himalaya și datează din anii 800 î.Hr.

Legenda spune că, pe dealurile din Himalaya, în timpul dinastiei chineze Tang, în secolul VII, lângă o fântână exista un arbust, care făcea fructe mici, cu puține semințe, de un roșu aprins. Fructele cădeau în fântână de ani de zile, iar localnicii care își potoleau setea cu apa din acea fântână erau recunoscuți în toată regiunea datorită tinereții și vitalității. În cursul unei călătorii, Tai Zong, membru al dinastiei menționate, descoperă proprietățile acestui fruct minunat. Astfel începe drumul fructului goji spre celebritate.

Miraculosul fruct de pădure se aseamănă cu o cireașă mică, alungită și este foarte apreciat pentru gustul său ușor dulce-amărui. Aroma lui se aseamănă cu o combinație dintre cireșe, zmeură și curmale.

Ce substanţe nutritive conţin goji?

Denumit și fructul longevității, goji este considerat, pe bună dreptate, o veritabilă comoară a naturii. Conţine 6 vitamine esențiale, 21 minerale, 18 aminoacizi, 8 polizaharide cu rol în creșterea imunității, zinc, calciu, seleniu, fosfor și germaniu. Este al doilea fruct din lume în privinţa conţinutului bogat în vitamina C.

Fructul goji e un puternic antiviral, îmbunătațește vederea, reglează aritmia. Este un puternic detoxifiant, ajută la curățarea plămânilor, la funcționarea rinichilor, reduce colesterolul si trigliceridele, îmbunătățește circulația sângelui, crește imunitatea, întărește părul, pielea și unghiile și previne apariția bolii Alzheimer.

Fructele goji conțin:

• 18 aminoacizi ( constituenţii de bază ai proteinelor) din care 8 sunt esenţiali, adică sunt absolut necesari vieţii.
• 21 elemente-cheie printre care şi germaniu, agent anticancerigen găsit foarte rar în alimente.
• mai multe proteine ( 13 %) decât grâul integral.
întreaga gamă de carotenoide (antioxidanți), inclusiv beta-caroten şi zeaxantină, cu rol important în protejarea ochilor.
• mai multe carotenoide decât orice alt aliment.
• o cantitate considerabilă de vitamina B1 şi B6 (de care organismul are nevoie pentru a transforma hrana în energie).
vitamina E care nu a mai fost găsită în nici un alt fruct până în prezent (doar în grâu şi unele seminţe).
beta-sitosterol, agent antiinflamator, care ajută la reducerea nivelului de colesterol şi de asemenea adjuvant în tratarea impotenţei şi a afecţiunilor prostatei.

acizi graşi esenţiali, necesari pentru producerea de hormoni şi pentru funcţionarea normală a creierului şi sistemului nervos:
   – cyperon – este un compus utilizat în tratamentul cancerului cervical; este folosit de asemenea în problemele circulatorii dar şi cele apărute la menstruaţie.
   – solavetivona – este un puternic agent antifungic şi antibacterial.
fisalin – un compus natural care întăreşte sistemul imunitar, şi care este eficient în tratamentul leucemiei, hepatitei B şi a cancerului.
betaina – care acţionează benefic în caz de tulburări nervoase, îmbunătăţeşte memoria, ajută la dezvoltarea masei musculare; e folosită de ficat pentru a realiza reacţiile de detoxifiere; ajută la scăderea nivelului de homocisteină, care este factorul de risc primordial în bolile cardiace; acest compus este cunoscut ca un protector al ADN-ului;
seleniu, care măreşte eficienţa chimioterapiei şi reduce toxicitatea drogurilor. Ajută, de asemenea, în prevenirea reapariţiei tuberculozei. Cercetările arată că infecţiile cu HIV/SIDA sunt mai numeroase în zonele în care solul are deficit de seleniu.

Când pot introduce goji în alimentaţia copilului meu?

Fructele goji pot fi introduse, ca atare, în alimentația bebelușului după vârsta de 1 an, proaspete sau rehidratate, tăiate în bucăţele mici pe care să le poată lua cu mâna. Înainte de a introduce un aliment nou în alimentația copilului dumneavoastră, cereți sfatul medicului pediatru și respectați regula celor 4 zile.

Cum se prepară?

Aceste fructe se consumă ca atare, cam o mână mică, în jur de 10-30 g pe zi. Se pot consuma și în amestec, alături de semințe, nuci, stafide sau le puteți adăuga în cerealele, smoothie-uri, iaurt sau în ceaiul preferat.
Când sunt consumate, fructele goji au un efect energizant uşor de observat. O porţie de 25g de fructe de goji uscate pe stomacul gol, luate dimineaţa, ne umple de energie pe întreaga zi, corpul nostru făcând faţă mult mai uşor unei zi de muncă fizică sau intelectuală.

Surse (ro):
http://www.sfatulmedicului.ro/Alimentatia-sanatoasa/
http://www.ziare.com/articole/

Surse (en):
http://www.livestrong.com/
http://www.doctoroz.com/

Sursă foto: http://flic.kr/p/7hy7fH