Orez negru, orezul longevității

Având un gust plăcut și fiind plin de substanțe nutritive, în China antică orezul negru era consumat doar de către nobili, care interziceau consumarea lui de către oamenii simpli. I se spunea “orezul interzis”,“orezul longevității” sau “mâncarea nemuritorilor”. Studii recente dovedesc faptul că vechii chinezi nu erau prea departe de adevăr, deoarece s-a descoperit că orezul negru aduce beneficii multiple pentru sănătate, în prevenirea și tratarea unor afecțiuni grave cum ar fi cele cardiace, cancerul, diabetul, hipertensiunea, astmul sau boala Alzheimer.

Ce substanțe nutritive conţine orezul negru ?

Orezul negru este bogat în antioxidanții numiţi antocianine, ce previn formarea radicalilor liberi, încetinesc îmbătrânirea şi previn bolile. “O lingură cu vârf de orez negru conţine mai mulţi antioxidanţi antocianină decât aceeaşi cantitate de afine, dar mult mai puţin zahăr şi mai multă vitamină E şi fibre decât acestea. Dacă afinele sunt eficiente în menţinerea unei stări bune de sănătate, de ce nu ar fi şi orezul negru?“, declara într-un comunicat de presa Zhimin Xu, profesor doctor în cadrul Universității Louisiana din S.U.A.

Acest orez mai conţine şi alte minerale importante pentru sănătate, cum ar fi: fiercalciu, cupru, zinc, seleniu dar și vitamina B (B1 și B2 cu precădere). Orezul negru conține proteine și o cantitate importantă de aminoacizi esențiali.

Datorită proprietăţilor sale, orezul negru este un antioxidant şi antiinflamator natural, iar extractul din orez negru ajută la prevenirea formării plăcilor arterosclerotice din arterele inimii. Mai mult, consumat regulat, acesta previne atacul de cord, reduce nivelul de lipide şi trigliceride din organism, acestea din urmă fiind factori de risc pentru accidentul vascular cerebral şi afecţiunile cardiace.

De asemenea, extractul de orez negru ajută şi la reducerea colesterolului. Consumarea unei porții de orez negru în fiecare zi ar putea conduce la întărirea sistemului osos și a celui muscular, la energizarea organismului și la prelungirea tinereții organismului.
Totodată, consumarea de orez negru ajută la îmbunatățirea memoriei și la fluidizarea circulației sangvine. Se recomandă includerea orezului negru și în dieta celor care suferă de diabet.

Ce alegem: orez brun sau orez negru?

Orezul brun, cu un conținut minim de grăsimi, este un bun furnizor de proteine, vitamina E și vitamine din complexul B, însă conține cantități reduse de vitamine precum C, A sau B12. În materie de antioxidanți, orezul negru întrece orezul brun. La prelucrarea celui din urmă, stratul de culoare închisă se îndepartează, bobul de orez ramânând aproape alb, în timp ce orezul negru se comercializează nedecorticat.

Când pot introduce orezul negru în alimentația copilului?

Orezul negru se poate introduce în alimentația diversificată după vârsta de 8 luni. Pentru că nu conține gluten, orezul negru este foarte bine tolerat de bebeluși. Totuși, recomandarea noastră este să vă consultați cu medicul pediatru al bebelușului, înainte de a introduce orezul negru în alimentația diversificată și să respectați regula celor 4 zile.

Cum se prepară?

Orezul negru are culoarea neagră atunci când este în stare naturală, dar capătă însa o culoare purpurie atunci când este gătit. Are un miros plăcut și poate fi fiert, preparat în terciuri, sau se poate folosi ca bază – în varianta făină– pentru deserturi.

Indicații pentru fierbere: în urma hidratării/înmuierii (de preferat 12 de ore) se fierbe (1 parte orez la 3 părți apă) timp de 20 de minute, dar este bine să verificaţi, pentru a nu-l prepara excesiv, deoarece riscaţi să pierdeţi nutrienţi importanţi.

Pentru deserturi, orezul este folosit în general în combinație cu lapte de cocos , zahăr (pentru copii mai mari) și apă pentru a forma o budincă dulce. Aceasta se poate consuma și la micul dejun. Dacă îl preparaţi împreună cu alte alimente, ţineţi cont de faptul că pigmenţii puternici colorează celelalte ingrediente.

Chiar dacă nu sunteţi consumatori împătimiţi de orez, vă veţi îndrăgosti de acest sortiment, cu efecte vizibile pentru sănătate.

Surse (ro):
http://www.csid.ro/health/orezul-negru-mai-bogat-in-antioxidanti-decat-fructele-de-padure-7079011/

Surse (en):
http://www.livestrong.com/article/155649-nutrients-in-steamed-black-rice/
http://www.dailymail.co.uk/health/article-1306356/Black-rice-new-cancer-fighting-superfood-claim-scientists.html
http://edition.cnn.com/2010/HEALTH/08/26/black.rice.new.brown/index.html

Sursa foto: http://flic.kr/p/bxn4GV