Ceai din plante pentru relaxare, hidratare și revigorare

Lumea ceaiului este foarte vastă și mai specializată chiar decât cea a vinurilor. Ceaiul se obține din planta numită științific Camellia Sinensis și, în funcție de gradul de oxidare a frunzelor, poate fi negru, oolong, verde, galben sau alb.

O a șasea categorie, ceaiul de plante, nu este practic un ceai, pentru că se referă la infuziile obținute din alte plante, nu Camellia Sinensis. În acest articol mă voi opri la ceaiurile din plante și beneficiile acestora, urmând ca într-un articol viitor să abordez tema plantei de ceai Camellia Sinensis.

Ce beneficii aduce ceaiul din plante organismului?

Rolul ceaiului din plante este de a relaxa, de a revigora, de a hidrata și de a ajuta în tratamentul unor afecțiuni.

  • Ceaiurile din plante care ajută în tratarea infecțiilor respiratorii – usturimi de gât, febră, tuse, dureri de cap asociate: soc, salvie, maghiran, busuioc, chimen, semințe de anason, mușețel, trifoi roșu, măceșe, fenicul, urzică, cimbru
  • Ceaiuri din plante care au proprietăți laxative și diuretice: soc îndulcit cu miere de albine, pătrunjel, mentă
  • Ceaiuri din plante care ajută în tratamentul afecțiunile gastrointestinale: salvie, ghimbir, cuișoare (dureri stomacale)
  • Ușurează digestia sau combat unele probleme digestive cum ar fi colicile: busuioc, chimen, semințe de anason, scorțișoară, lemongrass, mentă, fenicul, salvie
  • Ajută în tratarea afecțiunilor renale: semințe de țelină
  • Contribuie la terapia bolilor cardiace: scorțișoară
  • Elimină crampele menstruale și greață: ghimbir
  • Stimulează apetitul: maghiran
  • Îmbunătățește memoria: salvie
  • Ajută la eliminarea toxinelor din organism: soc, salvie, ghimbir, crizantemă, brusture, urzică
  • Ceaiuri din plante cu proprietăți antioxidante: ceai verde (din Camellia Sinensis), măceșe, brusture, zmeură
  • Ceaiuri din plante care ajută la întărirea sistemului imunitar: ceai verde, lemongrass, măceșe, cătina, cimbru
  • Ajută la creșterea nivelul de energie și revigorarea organismul: ginseng, măceșe, busuioc
  • Ajută la relaxare: tei

Câteva sfaturi:

– Nu se administrează ceai verde sau negru copiilor și femeilor însărcinate ori celor care alăptează, din cauza cofeinei din compoziție
– Calitatea ceaiurilor din frunze libere este mai bună decât cea a ceaiului din pliculețe. Cea mai bună sursă de plante pentru infuzii este natura.
– Dacă vreți sa îndulciți ceaiul din plante cu miere, așteptați mai întâi să se răcească. Mierea devine toxică la temperaturi înalte (mai mari de 40 de grade)
– Ceaiul fierbinte întârzie vindecarea durerilor de gât, deoarce irită gâtul
– Ceaiul vechi, care nu se mai poate infuza, se poate pune în frigider pentru a absorbi mirosurile neplăcute sau se poate folosi în grădină, ca îngrășământ.

Când se poate introduce ceaiul din plante în alimentația copilului?

Bebelușii mai mici de 6 luni nu necesită administrarea de alte lichide înafara laptelui matern. După împlinirea vârstei de 6 luni, bebelușii pot primi apă, însă ceaiurile din plante rămân recomandate după vârsta de 1 an. Asta în principal datorită faptului că ceaiurile, de orice natră ar fi ele solicită sistemul digestiv, ca orice alte aliment. Totodată înainte de administrarea ceaiului vă sugerăm să discutați în prealabil cu medicul pediatru curant al copilului.

Rolul acestor ceaiuri este de a ușura digestia și colicile și de a ameliora problemele de la acest nivel. Plantele recomandate pentru ceaiurile de bebeluși sunt: mușețel, mărar, chimen, tei, mentă, anason. Nu se va abuza însă de folosirea ceaiului și se va oferi în cantităţi mici, deoarece copiii îşi vor umple stomacul cu ceai şi vor refuza mâncarea. Se vor oferi micuților doar ceaiuri proaspăt preparate şi cu cantităţi mici de plantă.

Surse (ro):
http://www.teaforte.ro/tea-living/istoria-ceaiului
http://www.sfatulmedicului.ro/Educatie-pentru-sanatate/beneficiile-ceaiurilor-din-plante_8202

Sursă foto: http://flic.kr/p/54MRj