Porumb, una dintre cele mai populare cereale

Porumbul este originar din America de Nord și a fost adus în Europa de către Cristofor Columb, fiind una dintre cele mai populare și mai versatile cereale. Chiar dacă majoritatea suntem familiarizați cu porumbul galben, îl găsim într-o mare varietate de culori – alb, roșiatic, purpuriu, negru. Porumbul se găsește în supermarketuri pe durata întregului an, însă cel local, recoltat de sfârșit de vară – început de toamnă este mult mai bun.

Porumbul este format din știulete, pe care cresc boabele, mătasea porumbului și pănușii care protejează știuletele cu boabe. Mătasea de porumb, adica firele de culoare gălbuie care ies din stiuleții verzi, este prima care se recoltează – pentru ceai -, atunci când boabele sunt încă imature (de la “porumbul de lapte”). Boabele de porumb sunt cel mai ușor de procurat, fiind folosite ca aliment. În ceea ce privește făina, se recomandă mălaiul necernut (nu cel grișat), care păstrează mare parte din calitățile terapeutice ale boabelor de porumb.

Porumbul stă la baza a numeroase mâncăruri tradiționale din diverse țări – mămăligă, tortillas, burritos -, a unor snack-uri cum ar fi popcorn-ul sau chips-urile din porumb sau este consumat fiert / copt.

Ce nutrienți conține porumbul?

Porumbul este bogat în proteine și carbohidrați, ceea ce îl face o sursă bună de energie. În același timp carbohidrații nu permit depunerea grăsimilor. Porumbul conține fibre, vitamina C și alți antioxidanți (de ex. porumbul conține un carotenoid cu proprietăți antioxidante puternice care se gasește și în portocale, papaya, ardei grași sau mandarine, însă este în cantități mult mai mari în porumb), și cantități mai mici de vitamina B3, vitamina B5, vitamina B9 (acid folic) și mangan.

Din punctul de vedere al valorii nutriționale, porumbul este sub necesar, de aceea nu se recomandă a fi oferit des bebelușilor. Este însă ideal a fi introdus în alimentație în momentul în care copilașul începe să mănânce cu mânuța lui, porumbul având o formă care facilitează exersarea acestei abilități.

Care sunt beneficiile consumului de porumb?

Datorită conținutului și raportului de fibre solubile – fibre insolubile, trecerea porumbului crud prin intestin ajută la formarea unor bacterii prietenoase și la producerea de energie, proces care în timp ajută la prevenirea cancerului de colon. Conține o cantitate considerabilă de antioxidanți și contribuie la controlul nivelului de zahăr din sânge și al hipertensiunii.

Câteva cifre: 150 grame de porumb conțin:
14% din necesarul zilnic de fibre
14% din necesarul zilnic de vitamina C
12.5% din necesarul zilnic de vitamina B3
12% din necesarul zilnic de vitamina B5
12.5% din necesarul zilnic de mangan

Porumbul a fost îndelung utilizat în bucătăria tradiţională românească prin făina de mălai gătită. Mămăligă este adjuvant în detoxifierea organismului şi curăţirea intestinelor, reglează concentraţia de glucoză în sânge și reduce cantitatea de colesterol din sânge. Un consum zilnic de mămăligă scade cu 60% riscul de boli psihice generate de disfuncţii tiroidiene.

Nici mătasea porumbului nu a rămas fără întrebuințări. Ceaiul preparat din mătase de porumb este foarte eficient ca diuretic şi pentru eliminarea pietrelor la rinichi.

Când pot introduce porumbul în alimentația copilului meu?

Se recomandă introducerea porumbului fiert în alimentația bebelușilor abia dupa vârsta de un an, din mai multe motive:
– este o plantă cu potențial alergen ridicat
– pericolul de înec – boabele de porumb sunt relativ mici și mai greu de manipulat de bebeluși
– porumbul conține în mare parte carbohidrați, fiind mai puțin nutritivi bebeluși
– este destul de greu de digerat de către bebeluși

În cazul în care decideți să introduceți porumbul în alimentația bebelușului, este bine să aveți o discuție cu medicul pediatru și să respectați regula celor 4 zile.
Mălaiul (făina de porumb) însă se poate oferi sub formă de mămăliguță de pe la vârsta de 8 luni. Câteva sugestii de rețete: mamaligă cu iaurt și curmalemămăligă cu avocado și sos de roșii.

Cum se alege și păstrează porumbul ?

Porumbul se găsește într-o varietate de derivate: proaspăt/crud, boabe în conservă, făina de mălai, sirop etc.

Atunci când cumpărați porumb proaspăt, dați puțin la o parte pănușele și mătasea și verificați dacă vârful de porumb este în stare bună. Pănușele trebuie să fie verzi, nu uscate. Porumbul se depozitează în frigider de la 1 la 3 zile, înfășurat în folie alimentară; nu înlăturați pănușele, întrucât acestea păstrează prospețimea și savoarea porumbului.

Dacă doriți să păstrați porumbul crud pentru mai multă vreme, puneți-l în congelator, fie doar boabele, fie cu tot cu cocean. Pentru ambele variante porumbul se fierbe în prealabil (cu cocean cu tot) timp de 7-10 minute. În cazul în care optați pentru congelarea boabelor, atunci acestea se taie de pe cocean, dupa fierbere, cam la ¾ din dimensiunea lor. Porumbul înghețat cu tot cu cocean poate fi păstrat în congelator până la 12 luni, cel boabe doar 2-3luni.

Mălaiul se păstrează într-un loc uscat, în pungi sau vase din metal ori sticlă, curate și acoperite. Din când în când trebuie să fie ușor afânat, pentru a fi aerisit. Se poate intoduce în interiorul vasului cu mălai un obiect de fier, care dă “răceală” și nu dă voie să se încingă mălaiul.

Porumbul nu se află pe lista alimentelor celor mai contaminate cu pesticide, ierbicide şi îngrăşăminte chimice. Marea îngrijorare este însă legată de porumbul modificat genetic, care poate crea reacții adverse cum sunt alergiile. Pentru a evita produsele modificate genetic, puteți opta pentru varianta de porumb ecologic organic.

Surse (en):
http://wholesomebabyfood.momtastic.com/cornbabyfoodrecipes.html
http://whfoods.org/genpage.php?tname=foodspice&dbid=90

Surse (ro):
http://ro.wikipedia.org/wiki/Porumb
http://www.bio-romania.org/beneficiile-consumului-de-mamaliga/

Sursă foto: http://flic.kr/p/8rWEiV