Portocală, un remediu pentru răceală

Portocala (Citrus Sinesis) îşi are originea în Extremul Orient (China şi Japonia) şi a fost adusă în Europa de negustorii arabi. Este cea mai răspândită dintre citrice şi este cunoscută încă din antichitate pentru valoarea ei nutritivă şi curativă ridicată.
Există numeroase soiuri de portocale, clasificate în funcţie de culoarea pulpei (galbenă sau roşie) şi epoca de maturare (timpurii, mijlocii, tardive).

Ce substanțe nutritive conţine portocala?

Portocala este o sursă importantă de potasiu, calciu, fosfor, fier, vitamina A, B1, B2, B3, C, PP.
Consumul a două portocale pe zi asigură necesarul de vitamina C al organismului. Fructul mai conţine cantităţi importante de pectină (o substanţă cu efect laxativ care protejează colonul) şi flavonoizi (substanţe antioxidante şi imuno-stimulatoare).

Când pot introduce portocala în alimentaţia copilului meu?

Deşi citricele nu sunt un factor alergen, ele pot cauza urticarie, eczeme sau probleme digestive datorită acidităţii. Puteţi adăuga câteva picături de suc în piureul de fructe al bebeluşului, dar oferiţi fructul ca atare după vârsta de un an.

Cum ajută portocala organismul?

– ajută la o mai bună asimilare a calciului prin conţinutul ridicat de fosfor;
– este recomandată ca adjuvant în tratamentul răcelilor şi al stărilor febrile datorită faptului că se digeră foarte uşor, iar substanţele nutritive pe care le conţine stimulează sistemul imunitar;
– remediază indigestiile prin stimularea fluxului sucurilor digestive şi creşterea apetitului;
– consumul regulat de portocale previne constipaţia;
– consumul de suc de portocale îndulcit cu miere este un adjuvant în tratamentul tusei cu expectoraţie dificilă.

Cum aleg şi cum păstrez portocalele?

Sezonul portocalelor începe în octombrie şi se termină în februarie. Un fruct de calitate trebuie să aibe coaja netedă, fără pete, iar atunci când este strâns în mână, trebuie să fie uşor moale, dar să-şi revină imediat la forma iniţială.
Portocalele pot fi păstrate la temperatura camerei timp de 1 săptămână, iar în frigider timp de 2 săptămâni.

Cum se prepară?

Portocala se consumă proaspătă, ca atare, sau în salate de fructe.
Sucul de portocale proaspăt este o băutură energizantă şi remineralizantă.
Pulpa de protocală, uneori şi coaja, sunt folosite pentru prepararea dulceţurilor, gemurilor şi jeleurilor.

Surse (ro):
”Citrice de apartament- tehnici de cultivare”- Dorel Hoza
http://www.portocale.ro/portocale.htm
http://www.apropo.ro/news/util/portocala-combate-insomnia-si-nervozitatea-5095878
Surse (en):
http://en.wikipedia.org/wiki/Orange_(fruit)
http://www.nutrition-and-you.com/orange-fruit.html

Sursă foto:
http://flic.kr/p/4JtErS