Pomelo – uriaşul citricelor

Pomelo sau pumelo, originar din Asia de sud-est, este cel mai mare fruct din familia citricelor (Citrus maxima sau Citrus grandis). Are forma unei pere uriaşe de până la 20 cm lungime, de culoare galbenă-verzuie, coaja groasă (1,5 cm), pulpa gălbuie sau roz, acidulată, dulce-amăruie. Un fruct poate cântări între 1 şi 8 kg. Este adesea considerat o varietate de grapefruit, dar de fapt diversele varietăți de grapefruit sunt hibrizi dintre pomelo și diferite soiuri de portocale.

Ce substanțe nutritive conţine pomelo?

Pomelo este o adevărată ”mină de aur” a vitaminelor. Conţine vitaminele C, B1, B2, B3, B5, B9 (acid folic), provitamina A, acizi organici, proteine, minerale (calciu, fosfor, magneziu, potasiu, sodiu şi fier). Un sfert de pomelo (aproximativ 150 g) asigură necesarul zilnic de vitamina C.

Când pot introduce pomelo în alimentaţia copilului meu?

Deşi citricele nu sunt un factor alergen, ele pot cauza urticarie, eczeme sau probleme digestive datorită acidităţii. Puteţi adăuga câteva picături de suc în piureul de fructe al bebeluşului, dar oferiţi fructul ca atare după vârsta de 1 an.

Cum ajută pomelo oragnismul?

  •  este foarte util în tratarea astmului;
  • poate fi consumat pentru prevenirea şi tratarea răcelilor şi gripelor;
  • stimulează sistemul imunitar;
  • are un efect benefic asupra sistemului digestiv (în ciuda gustului său acid): dacă după o masă copioasă, în loc de desert alegeţi să consumaţi 2 felii de pomelo, veţi digera mai uşor alimentele, fără riscul balonării sau a senzaţiei neplăcute de stomac încărcat;
  • s-a dovedit de asemenea benefic în cazuri de oboseală, diabet, febră, insomnie, dureri de gât şi cancer de stomac sau pancreatic;
  • previne arteroscleroza şi echilibrează presiunea arterială, graţie conţinutului de pectină;
  • foarte apreciat în curele de slăbire, datorită numărului mic de calorii (30-35 calorii/100g);
  • coaja acestui fruct conţine o cantitate ridicată de bioflavonoizi ce sunt eficienţi în stoparea raspândirii celulelor de cancer mamar, prin eliminarea excesului de estrogen din organism. Ea poate fi folosită și în tratarea rănilor pielii.

Cum aleg un pomelo?

Dacă doriţi un fruct mai dulce, puteţi alege un ”honey pomelo”- îl recunoaşteţi după coaja de culoare galbenă şi formă de pară.
Orice varietate de pomelo aţi alege, coaja trebuie să fie bine întinsă, fără pete, fructul să fie tare, iar când îl luaţi în mână trebuie să vi se pară greu în comparaţie cu mărimea lui. Poate fi păstrat la rece timp de mai multe zile.

Cum se prepară?

Pomelo seamănă foarte mult cu grapefruit-ul, numai că este mai dulce. Cel mai sănătos este să îl consumaţi crud, sub formă de suc sau în salata de fructe.
În China, din coaja de pomelo se prepară marmeladă sau este folosită la prăjituri.

Surse (ro):
http://ro.wikipedia.org/wiki/Pomelo
http://www.silviuromano.ro/pomelo-tratamente-si-calitati-terapeutice
http://www.copilul.ro/sugar/alimentatie-sugari/Mancaruri-interzise-bebelusilor-a5158.html
http://www.flu.ro/articole/Deco_si_Food/Despre_pomelo.html

Sursă foto: http://flic.kr/p/7ngnj1