Struguri – un cuvânt pentru vitamine, minerale, aminoacizi și antioxidanți

Apreciați în special pentru ceea ce rezultă din presarea lor și anume vinul, strugurii sunt un aliment bogat în vitamine și antioxidanți.

Primele atestări istorice ale vinului și implicit ale strugurilor datează din perioada faraonilor egipteni și sunt originare din Persia.
Strugurii sunt de altfel menționați chiar și în Biblie, în Geneză 9:20-21 unde se spune despre Noe că se ocupa de cultivarea lor.
71% din producția mondială de struguri se folosește pentru producerea vinului, 27% este dedicat consumului și 2% sunt transformați în fructe uscate sau stafide.
Pe coaja strugurilor trăiește în mod natural drojdia. Datorită ei sucul de struguri devine vin.

Ce substanțe nutritive conțin strugurii?

Strugurii sunt bogați în vitaminele A, B1, B2, B6, C, PP și K. Conțin cantități importante de potasiu, fosfor, magneziu, fier, calciu, mangan. Sunt foarte bogați în aminoacizi, acid tartric și citric. Strugurii conțin resveratrol, un antioxidant care protejează împotriva cancerului, bolilor de inimă și maladiilor degenerative.

Când pot introduce strugurii în alimentația copilului meu?

Strugurii pot fi introduși în alimentația copilului începând cu vârsta de 6 luni. Deși nu pune probleme în ceea ce privește alergiile sau o eventuală intoleranță, copii care nu au dinți se pot îneca cu boabele de struguri. De aceea, recomandarea este să îi oferiți bebelușului strugurii pasați. În jurul vârstei de 10 luni puteți începe să îi oferiți micuțului și boabele întregi sau tăiate bucăți. Puteți servi copiilor boabe de struguri înghețate ca desert sau pentru a le calma durerile cauzate de apariția dinților.
Sucul de struguri este foarte bine tolerat de stomac datorită raportului de 1:1 dintre glucoza și fructoza conținută.
Luați în calcul și regula celor 4 zile, la fel ca în cazul celorlalte alimente nou introduse în alimentația bebelușului.
Nu uitați să discutați cu medicul pediatru despre introducerea strugurilor în alimentația copilului.

Cum alegem strugurii?

Strugurii sunt destul de expuși contaminării cu pesticide. Din păcate, din cauza cojii lor subțiri toate substanțele cu care sunt tratați pătrund în interior și nu se elimină printr-o simplă spălare. Evitați, pe cât posibil să cumpărați struguri importați din zona Americii Latine întrucât în aceea zonă se mai folosesc încă pesticide ce au fost interzise în restul lumii.
Boabele de struguri dintr-un ciorchine trebuie să fie ferme, cu suprafața netedă, de o culoare uniformă și fară pete.

Cum se prepară?

În mod obișnuit, strugurii se consumă cruzi pentru că astfel își păstrează cel mai bine calitățile nutritive. Strugurii se pot consuma și sub formă de compot, ca atare în tartele cu fructe, sau sub formă de gem. Anumite soiuri de struguri se pot consuma și sub formă de stafide. Aceste soiuri se caracterizează prin absența semințelor din interiorul boabelor. Se pretează a fi cultivate în grădina de lângă casă, mai ales pentru cei care preferă struguri fără sâmburi sau vor să își prepare stafide în casă.

Cele mai cunoscute soiuri din care se prepară stafidele sunt:
Perletta se coace odată cu soiul Regina Viilor (5-15 august). Strugurii în greutate de 125 – 270 g au boabe ovale, aurii iar miezul cărnos și fără semințe. Denumirea soiului provine de la aspectul atrăgător al boabelor galbene cerate, translucide, ca perlele.
Kis-Mis se coace după 15 august. Este de două feluri, alb și negru. Strugurii sunt lungi, rămuroși, în greutate până la 450 g. Boabele sunt ovale, fără semințe și colorate galben auriu la soiul Kis-Mis, alb și negru închis la soiul Kis-Mis negru.

Surse (eng): http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=40
http://www.askdrsears.com/topics/family-nutrition/fruits/31-favorite-fruits-and-nutrients-they-contain
http://wholesomebabyfood.momtastic.com/grapebabyfoodrecipes.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Grapes

Sursă foto: http://flic.kr/p/2E1puc