Căpșuni – dulcele roșu

Dacă tot e sezonul lor și ne fac cu ochiul tot mai tare în ultimele zile, m-am hotărât să aduc câteva informații utile despre, căpșuni și, să vă îmbii să le gustați sau chiar să le mâncați de-a binelea – cât de multe puteți. Sunt delicioase, iar despre cât bine pot ele să facă organismului, vă invit să citiți mai jos.

Ce substanțe nutritive conțin căpșunile?

Sănătoase pentru copii și pentru adulți, căpșunile au conținut ridicat de vitamina C, vitamina K, potasiu, vitamine din complexul B, acid folic, potasiu și fibre. Culoarea lor roșie indică prezența fenolilor, antioxidanți puternici care ajută organismul în lupta cu radicalii liberi și cancerul, ajută buna funcționare a inimii, reglează nivelul zahărului din sânge și au efect anti-inflamator. Mai mult decât atât, studii recente au demonstrat legătura directă dintre consumul regulat de căpșuni (în 2-3 zile pe săptămână, câte cel puțin o cană) și scăderea riscului de diabet de tip 2.
S-a dovedit de asemeni, că antioxidanții prezenți în căpșuni sunt eficient absorbiți de către organism la interval de o oră.

Când pot introduce căpșuni în alimentația copilului meu?

Căpșunile se numără printre alimentele cu potențial alergen ridicat. De aici recomandarea ca ele să fie consumate după ce copilul împlinește 1 an.
Dacă în familie există istoric de alergii la căpșuni sau alte alimente sau dacă copilașul a manifestat deja reacții alergice la alte alimente, o idee bună ar fi să programați introducerea căpșunilor în alimentația micuțului pentru după 2 ani.

Cum aleg căpșunile, cum le păstrez și cum le consum?

Dacă vă găsiți în zona “sigură” și medicul pediatru vă dă undă verde pentru consumul de căpșuni, ideal ar fi să le oferiți copilului crude, nicidecum preparate termic. Prin fierbere sau coacere, căpșunile își pierd cea mai mare parte din substanțele nutritive. Și congelarea lor duce la scăderea numărului de vitamine de care mai putem beneficia prin ingerarea de căpșuni, însă în măsură mai mică decât atunci când vorbim de fierbere/coacere.

Acestea fiind spunse, nu recomandăm mâncarea la borcan gata preparată pentru copii, cu conținut de căpșuni. Procesul de pasteurizare face ca numeroasele beneficii ale căpșunilor să dispară, eliminînd astfel rațiunea mâncării lor. În concluzie, preparați-i copilului piureuri de fructe care să conțină căpșuni crude, ideal fără adaos de zahăr, cel mult combinate cu miere de albine.

Atunci când cumpărați căpșuni, alegeți-le pe cele de mărime medie, de culoare roșu închis. Deși suratele lor mari și foarte mari arată tentant, căpșunile medii ca mărime sunt mai aromate.
Spre deosebire de alte fructe, odată culese, căpșunile nu se mai coc, deci nu vă bazați pe o îndulcire/coacere a lor ulterioară cumpărării.
Dacă printre fructe sănătoase mai găsiți și unele afectate în vreun fel, faceți o curățenie mai întâi, pentru că cele stricate vor grăbi perimarea celor sănătoase cu care intră în contact.

Cât privește păstrarea căpșunilor, ele se conservă cel mai bine la frigider și se mențin în stare bună maxim 2 zile. Recomandabil ar fi să le țineți într-un vas generos ca mărime, într-un singur strat, pentru a nu se lovi/deteriora. Nu spălați căpșunile decât chiar înainte de a le consuma. Expunerea la apă urmată de păstrarea la rece favorizează apariția mucegaiului.

Dacă vă interesează conservarea pentru mai mult timp, puteți congela căpșunile. Spălați-le mai întâi, îndepărtați-le codițele, uscați-le cu un prosop de hârtie, apoi puneți-le într-un singur strat pe o foaie de hârtie de copt, în congelator. Atunci când vor fi complet înghețate le veți putea depozita pe toate la un loc într-o pungă de plastic, tot în congelator. Își vor păstra astfel forma, iar menținerea lor întregi va ajuta la păstrarea în mai mare proporție a vitaminei C, decât în variantele piure/zdrobite.

Surse (en):
http://www.formula-as.ro/2010/921/medicina-naturii-44/capsunile-12510

http://www.homemade-baby-food-recipes.com/when-can-my-baby-eat-strawberries.html
http://www.wholesomebabyfood.com/strawberrybabyfoodrecipes.htm
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=32
http://www.calstrawberry.com/health/default.asp

Sursa foto: http://flic.kr/p/5uCPbw