Mazărea – fructul din farfuria cu legume

Mazărea este unul dintre alimentele cu cea mai mare versatilitate. Se face supă din mazăre, mâncare, se pune în risotto, se combină cu paste, se poate pune pe pizza și în salată, ba se poate prepara chiar și un delicios curry cu ea.
Indiferent de forma în care este gătită, ea rămâne la fel de gustoasă și, mai important decât asta, își păstrează valoarea nutrițională.
Din punct de vedere botanic, mazărea este un fruct pentru că boabele ei se dezvoltă pornind de la floare. Din punct de vedere gastronomic, rămâne o legumă, dar una dulce și bună, aș adăuga eu.


Poate fi mâncată de-a lungul întregului an în formă proaspătă, congelată sau în conservă. Este de preferat să fie consumată proaspătă, dar și în formă congelată este la fel de bună. Înghețarea are loc în primele două ore și jumătate după ce mazărea a fost culeasă, păstrându-și astfel valorile nutriționale. Trebuie ținut cont că atât mazărea congelată cât și cea în conservă poate conține sare în diverse cantități. De aceea, este recomandabil ca ea să fie spălată înainte de a fi gătită.
Mazărea este printre legumele cele mai puțin afectate de pesticide, alegerea între organic și tradițional rămânând o decizie personală.

Ce subtanțe nutritive conține mazărea?

O cană de mazăre fiartă conține vitaminele A, B1 – Tiamină, B2 – Riboflavină, B3 – Niacină, C și K , și pe lângă ele, mangan, fibre, folați, fosfor, triptofan, magneziu și fier, cupru, calciu în cantități mai mici. Cu o astfel de combinație, mazărea se înscrie între alimentele cu un puternic efect antioxidant. Ea protejează inima, stabilizează nivelul zahărului din sânge, iar datorită fibrelor conținute ajută digestia.

Când pot introduce mazărea în alimentația copilului meu?

Mazărea poate fi introdusă în alimentația copilului începând cu vârsta de 6 luni. Totuși, este bine ca acest lucru să se facă abia după o discuție cu medicul pediatru care vede copilul și după o informare temeinică asupra subiectului.
Este bine să aveți în vedere faptul că până și piureul de mazăre poate avea o textură puțin grunjoasă, datorită cojilor de pe boabe, lucru care, pe unii copii, îi face să-l refuze.

Cum alegem mazărea?

Păstaia trebuie să fie de un verde cât mai deschis, să fie fragedă, iar atingerea ei să vă ducă cu gândul la o bucată de catifea. Este de preferat să alegeți o mazăre cu un bob de mărime medie, cele cu boabe mari sunt, în general, mai “bătrâne”, fierb mai greu și pot avea un gust pregnant de amidon. De asemenea, nu cumpărați mazăre gata curățată pentru că nu puteți ști de cât timp și în ce condiții s-a făcut acest lucru.

Cum se prepară mazărea?

Ideal este ca mazărea să fie preparată la puțin timp după ce a fost culeasă. Întrucât nu prea este posibil, mazărea proaspătă se curăță, se spală și apoi se fierbe atât cât trebuie ca bobul să devină fraged. În general, rețetele recomandă 3 minute. Pentru a-i conserva cât mai mult din vitamina C conținută, se poate găti la aburi. Pentru mazărea congelată și cea la conservă, se respectă indicațiile de pe cutie. Este însă important, ca toată cantitatea din oală să fie acoperită cu apă.

Surse (en): http://www.wholesomebabyfood.com/peasbabyfoodrecipes.htm
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=55
http://static.foodnews.org/pdf/EWG-shoppers-guide.pdf
http://www.peas.org/factsandfigures.php

Sursă foto: http://flic.kr/p/8KwMfV