Papaya – un alt fruct exotic bun pentru princhindei

Papaya este un fruct originar din zonele tropicale ale celor două Americi, fiind cultivat pentru prima dată în Mexic. În 2005, Brazilia era pe primul loc la producția de papaya, cu peste 1.700.000 de tone înregistrate de statistici.

Ce substanțe nutritive conține papaya?

Papaya este un fruct exotic foarte nutritiv, ce seamănă foarte mult cu o pară, dar cu una enormă.
Culoarea pulpei de un portocaliu aprins arată faptul că beta-carotenul este prezent în cantități mari. De asemenea, papaya conține și vitamina C, mai multe vitamine B printre care și acidul folic, atât de necesar dezvoltării armonioase a embrionului și vitamina A. Dintre minerale enumerăm potasiul, fosforul, magneziul, calciul și fierul.

Consumul unei cantități mai mari de papaya poate cauza, temporar, colorarea în galben a pielii copilului, în special în zona nasului. Nu vă alarmați, acest efect dispare odată cu diminuarea cantității de fruct consumat.

Fructul de papaya este cunoscut și pentru proprietățile sale anti-inflamatorii, atenuând simptomele mai multor afecțiuni, precum astmul. De asemenea, ajută la întărirea sistemului imunitar în fața răcelilor sau a altor infecții.

Papaya conține și o substanță numită papaină, care are efectul de a descompune eficient proteinele, fiind utilizat în industrie pe post de agent de frăgezire al cărnii. Se crede că aceeași substanță are și rolul de a curăța tubul digestiv și de a echilibra nivelul de aciditate din stomac.

Papaya rezolvă și problema constipației, consumată însă cu moderație. Altfel, efectul poate fi la extrema cealaltă, producând diaree.

Când pot introduce în alimentația copilului meu papaya?

Deși nu apare pe lista alimentelor cu potențial alergen ridicat, au existat cazuri în care alergia la papaya a fost asociată cu alergia la latex. Din acest motiv, medicii recomandă introducerea fructului de papaya în alimentația copilului după vârsta de 8 luni, binențeles cu acceptul medicului pediatru curant.

Cum aleg un papaya bun pentru copilul meu?

Un papaya copt și bun de mâncat are coaja de o culoare galben-portocalie, iar la atingere este puțin moale, degetul putând lăsa o urmă pe coajă. Gustul dulce prea pronunțat poate indica faptul că fructul începe să se strice.

Dacă vreți să cumpărați un papaya bun de mâncat peste câteva zile, alegeți din magazine fructul care are pe coajă câteva pete galbene. Puteți grăbi procesul de coacere, punând papaya într-o pungă de hârtie împreună cu o banană coaptă, ca și în cazul unui avocado.

NU puneți în frigider un papaya necopt, pentru că îi veți opri procesul de coacere. De asemenea, NU cumpărați un papaya care este complet verde și tare, pentru că acela nu va ajunge niciodată să fie dulce și suculent, precum unul copt.

Cum pot prepara papaya?

Datorită gustului dulce și aromat, papaya este consumată ca atare, nefiind necesară prepararea lui. În cazul în care decideți să introduceți papaya în alimentația bebelușului mai devreme de 8 luni, poate ar fi indicat prepararea lui pentru a putea fi digerat mai ușor de sistemul digestiv al bebelușului.

Papaya poate fi oferit copilului și sub formă de finger food, în special datorită texturii moale și plăcute la atingere.

Lucruri interesante despre papaya

Semințele de papaya sunt comestibile și au un gust ușor piperat. Dacă sunt uscate, ele pot fi folosite ca atare în salate, sau pot fi măcinate, obținându-se astfel o pudră de genul piperului negru măcinat.

Este destul de normal ca pe coaja fructului papaya să existe pete negre. Însă, dacă numărul lor este prea mare, fructul poate fi deteriorat.

În era sclaviei, femeile din India, Bangladesh, Pakistan sau Sri Lanka consumau papaya crud în cantități mari pentru efectele sale contraceptive. Astfel preveneau nașterea copiilor lor în sclavie. Ulterior, cercetările medicale făcute pe animale au confirmat acest efect.

Fructul de papaya, semințele precum și frunzele conțin carpeină, o substanță ce are rolul de a îndepărta din corp paraziții intestinali, care însă poate fi periculoasă ingerată în cantități mari.

Surse (en): http://en.wikipedia.org/wiki/Papaya
http://www.homemade-baby-food-recipes.com/papaya-baby-food-recipes.html
http://wholesomebabyfood.com/papayababyfoodrecipes.htm

Sursă foto: http://flic.kr/p/6icXwN