Țelină sau medicament?

Țelina a fost folosită la origini ca medicament, datând încă din secolul IX î.C și fiind menționată în scrierile lui Homer. Hipocrat descria țelina ca și calmant nervos. În Evul Mediu au fost primele consemnări ale utilizării sale ca aliment, dar a devenit populară în Europa abia în secolul XVIII. Astăzi este apreciată pentru calitățile sale, ajutând la scăderea în greutate. Se spune despre țelină că ar avea calorii negative, digerarea ei arzând mai multe calorii decât cele acumulate prin consumul ei.

Țelina face parte din familia rădăcinoaselor alături de morcov, fenicul, păstârnac și rădăcina de pătrunjel. Poate fi folosită întreaga plantă: rădăcină, tulpină și semințe. Deși se găsește pe tot parcursul anului, țelina este cea mai bună toamna spre iarnă. Din semințele de țelină se extrage un ulei volatil folosit în industria farmaceutică sau în parfumuri. Din rădăcina de țelină se produce sarea de țelină folosită pe post de condiment sau în băuturi.

Țelina românească are frunzele închise la culoare și tulpinile subțiri. În magazine putem găsi și țelină apio care are tulpina mai groasă, compactă și deschisă la culoare, cu frunzele verde pal.

Ce nutrienți conține țelina?

Țelina este o sursă excelentă de vitamina K. Conține de asemenea cantități importante de fibre, potasiu, acid folic, vitaminele A și C, molibden și mangan. Este o sursă bună și de calciu, vitaminele B1, B2, B5, B6 și magneziu.

Conținutul său nutrițional o recomandă în reglarea presiunii sângelui, scăderea colesterolului sau prevenirea cancerului.

Când pot introduce țelina în alimentația copilului meu?

Țelina se numără printre alimentele care pot genera reacții alergice severe putând cauza chiar șoc anafilactic. Rădăcina de țelină este considerată mai alergică decât tulpina. Din acest motiv se recomandă ca țelina să fie introdusă în alimentația bebelușului de la 8 luni, deși sunt medici pediatri care o recomandă încă de la începutul diversificării sau în general de la 6 luni. Așadar, este bine să stabiliți momentul oferirii acestui aliment copilului împreună cu medicul pediatru curant. Totodată, ca orice aliment nou, se recomandă să urmăriți regula celor 4 zile pentru a vedea eventualele reacții alergice.

Cum alegem țelina?

Vă sfătuim să cumpărați și să folosiți planta întreagă. Dacă totuși cumpărați doar rădăcina de țelină, urmăriți ca aceasta să fie tare și să nu aibă urme de lovituri. Dacă o cumpărați întreagă și folosiți și frunzele, acestea trebuie să fie verzi și să nu fie ofilite. Dacă alegeți țelina apio, care este mai compactă, aveți grijă ca tulpinile să fie ferme și să se rupă ușor.

Țelina se păstrează la frigider, într-un recipient închis și învelită într-o pungă de hârtie, unde rezistă mai mult de 2 săptâmâni.

Cum se prepară?

Rădăcină de țelină se spală, se curăță de coajă și în general se mănâncă gătită. Poate fi fiartă, la aburi sau coaptă sau folosită în preparate (fripturi, supe etc). Tulpina de țelină apio poate fi consumată și crudă ca atare, în salate sau în sucuri și smoothie-uri.

Surse (en):
http://www.healthdiaries.com/eatthis/25-facts-about-celery.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Celery
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=14
http://www.babyfood101.com/celery_baby_food_recipes/
http://wholesomebabyfood.momtastic.com/babyfoodexotics.htm
Surse (ro):
http://www.copilul.ro/sugar/diversificare/Diversificarea-legume-si-fructe-in-meniul-bebelusului-a1282.html

Sursă foto: http://flic.kr/p/5NNZcx