Broccoli – o poveste din categoria totul sau nimic

Dintre toate poveștile pe care le-am citit și auzit depre broccoli, un lucru mi-a fost foarte clar; fie îl iubești, fie îl urăști toată viața. Broccoli este tipul de legumă care nu se încurcă cu jumătăți de măsură și oferă celui care-l mănâncă tot ce are mai bun sau nimic.

Ca și mărul, broccoli a fost descoperit, cultivat și mâncat de oameni de mai bine de 2000 de ani. Încă de pe vremea Imperiului Roman și-a căpătat renumele de super-legumă datorită numeroaselor beneficii aduse corpului uman.

Broccoli face parte din aceeași familie de legume cu varza și conopida, în timp fiind cunoscută și sub numele de conopidă verde.

Ce nutrienți conține broccoli?

Broccoli este renumit datorită cantității mari de vitamine conținute, în special vitamina C, A, B complex, acid folic, E și K. De asemenea, în broccoli se găsesc fibre solubile și numeroase minerale printre care potasiu, fosfor, fier, magneziu, calciu și sodiu.
Dacă totuși lista asta impresionantă nu va convins, aflați că broccoli conține și o substanță extrem de activă în lupta împotriva celulelor canceroase, numită sulforafan. Astfel, cei ce consumă în mod frecvent broccoli prezintă un risc mai scăzut în a se îmbolnăvi de cancer de prostată, de sân, pulmonar sau de colon.

Cantitatea mare de vitamina C pe care o conține broccoli ajută organismul bebelușului să absoarbă mai eficient fierul și calciul oferit de această legumă verde. Totodată, vitamina C fortifică sistemul imunitar al micuțului în perioadele reci ale anului.

Datorită conținutului ridicat de acid folic (vitamina B9) conținut de broccoli, femeile însărcinate îl pot folosi ca supliment natural pe perioada sarcinii, prevenind astfel apariția anomaliilor sistemului nervos și coloanei vertebrale ale bebelușului.

Când pot introduce broccoli în alimentația copilului meu?

Chiar dacă este atât de benefic, broccoli nu este pe lista alimentelor ce pot fi introduse de la începutul diversificării alimentației. Motivele sunt acelea că poate produce gaze și că poate fi greu digerat de stomacul bebelușului. Vârsta cea mai potrivită de la care se poate introduce în alimentație este 8-10 luni, depinzând de fiecare copil în parte.

Chiar dacă după vârsta de 6 luni, gazele nu mai creează disconfort unui bebeluș, puteți scădea intensitatea acestora adăugând în cratița în care preparați broccoli o bucată mică de ghimbir. Nu uitați însă să tratați ghimbirul adăugat ca și un aliment “nou” introdus.

Cu toate astea, recomandarea noastră fermă este să consultați medicul pediatru înainte de a introduce orice aliment solid în alimentația copilului.

Deși broccoli nu este pe lista alimentelor cu potențial alergen este recomandat să îl introduceți în alimentația bebelușului ținând cont de regula de 4 zile.

Cum aleg un broccoli bun?

Pentru a cumpăra cel mai bun și proaspăt broccoli, alegeți mănunchiul cu floretele colorate uniform. Ele pot fi de culoarea verde, mai deschis sau mai închis, sau cu tentă violacee. De asemenea, asigurați-vă că mănunchiul ales nu prezintă urme de lovituri și este mai tare. Evitați-le pe cele cu o tentă gălbuie – culoare ce indică maturitatea precum și pe cele mai moi la atingere.

Cum prepar broccoli pentru copilul meu?

Broccoli poate fi preparat crud, la aburi, fiert, la cuptor sau sote. Da, e o legumă destul de versatilă din acest punct de vedere. Însă timpul de preparare este foarte important. Cu cât acesta este mai mic cu atât leguma își păstrează o cantitate mai mare de nutrienți. Timpul recomandat pentru prepararea lui este de 3-5 minute.

Dacă oferiți copilului broccoli ca și finger-food, preparați-l mai mult. Astfel veți reduce posibilitatea unui înec cu mâncare. Oricum, vă rugăm să supravegheați continuu copilul atunci când îl lăsați să mănânce singur!

În ceea ce o privește pe fetița mea, i-am introdus broccoli în alimentație încă de la 6 luni. Surpriza a fost că i-a plăcut foarte mult și nu i-a cauzat niciun fel de problemă. Pot spune că broccoli este favoritul ei pentru că nu l-a refuzat absolut niciodată până acum. Cred că a fost dragoste la prima degustare.
Sper să se întâmple același lucru și cu bebelușii voștri având în vedere că broccoli știe și vrea să ne ofere tot ce are el mai bun.

Surse (en): http://en.wikipedia.org/wiki/Broccoli
http://www.freshforkids.com.au/veg_pages/broccoli/broccoli.html
http://www.homemade-baby-food-recipes.com/broccoli-baby-food-recipes.html
http://wholesomebabyfood.com/broccolibabyfoodrecipes.html

Sursă foto: http://flic.kr/p/8wfgQj