Ananasul – fructul mai bătrân decât Moș Crăciun

Ananasul a fost descoperit de către europeni în anul 1493, în insula Guadalupe, din Caraibe. Încântat de fructul cu aspect atât de frumos si gust apetisant, Columb a adus ananasul în Europa și a încercat să îl cultive aici. Încercările au eșuat însă datorită climei neprietenoase cu ananasul, care s-a dovedit că preferă clima tropicală.

Până la sfârșitul secolului al 16-lea, exploratorii portughezi și spanioli au reușit să ducă ananasul în multe dintre coloniile din Asia, Africa și cele din sudul Oceanului Pacific, țări în care fructul se cultivă până astăzi.

Deși o raritate pe mesele doritorilor cu secole în urmă, ananasul a devenit unul dintre fructele ușor accesibile în zilele noastre, ca surse din care îl putem procura. Se găsește în magazine tot timpul anului, gata să fie “abordat” de sacoșa cumpărătorului dornic să consume un fruct cu gust dulce-acrișor.

Dacă pentru adulți știm că ananasul aduce nenumărate beneficii, pentru copiii care nu l-au degustat vreodată discuția devine mai sensibilă.

Când pot introduce ananasul în alimentația copilului meu?

Ce vă pot spune cu siguranță este că ananasul nu trece de rigorile impuse pentru a fi unul dintre primele alimente consumate, ca parte a alimentației diversificate. Este un fruct acid, care poate irita stomacul unui bebeluș încă neobișnuit cu alimentele solide.

Probleme deosebite poate aduce ananasul unui copil care suferă de reflux, putându-i agrava afecțiunea.

Consumând chiar și o mică cantitate de ananas, bebelușul prea mic se poate irita semnificativ în zona scutecului, tot datorită acidității fructului.

Dacă vrem să fim în zona de “siguranță”, și să nu riscăm o reacție nedorită din partea copilului, e bine să așteptăm până după 9 luni introducerea ananasului în alimentația lui. În jurul vârstei de 9 luni sistemul digestiv ajunge să fie mai capabil de a digera suficiente alimente solide, așa încât să poată procesa și acele alimente care la 6 luni ar fi problematice.

Cât privește reacțiile alergice la ananas, e bine de știut că există persoane alergice la acest fruct, deși alergia la ananas nu este una comună.
Ca și în cazul celorlalți alergeni, răspunsul sistemului imunitar nu vine la prima întâlnire cu ananasul, ci abia la a doua. De aceea e bine să fim vigilenți și să introducem acest aliment în cantități progresive, pentru a detecta eventuale reacții nedorite, urmărind în același timp regula celor 4 zile.

Sfatul nostru ferm este de a vă consulta și cu medicul pediatru înainte de a-i oferi bebelușului ananas, ca măsură de precauție suplimentară.

Ce nutrienți conține ananasul și ce anume îl face să fie un fruct atât de sănătos?

Ananasul conține mangan, vitamina C, cupru, vitaminele B1 și B6, fiind în același timp o sursă de fibre.
Datorită bromelinei pe care o conține, o enzimă digestivă capabilă să descompună proteinele, ananasul stimulează circulația sanguină, fluidizează sângele, având astfel efecte benefice în a preveni apariția diverselor boli de inimă. Bromelina se face “vinovată” în același timp de un ajutor semnificativ pentru digestie.

Serotonina și triptofanul – substanțe conținute în ananas – ajută la îmbunătățirea memoriei și sporirea capacității de concentrare.

Vitamina C din ananas ajută la întărirea sistemul imunitar, luptă împotriva radicalilor liberi care îmbătrânesc organismul uman, previne răcelile și recurența infecțiilor la urechi.

Cum alegem un ananas bun?

Ananasul este un fruct greu, raportat la mărimea lui. În același timp, dimensiunile lui nu îi afectează gustul, textura sau calitățile nutritive.

De mare importanță este ca atunci când cumpărăm ananasul, fructul să fie copt. Odată cules, ananasul se oprește din coacere, ceea ce înseamnă că nu-l mai putem “ajuta” în niciun fel să se coacă, odată ajuns în supermarket sau pe masa noastră.

Un ananas bine copt miroase bine, are un miros dulce în partea de jos a fructului (la baza lui, ananasul are conținut mai mare de zaharuri, deci are și gust mai dulce). Fructul ar trebui să aibă coaja destul de fermă, nu moale, fără lovituri și fără părți înnegrite, care indică faptul că fructul este “trecut”.

Cu cât fructul este mai bine copt, nivelul de antioxidanți conținuți (grație vitaminei C din ananas) este mai mare, conform cercetărilor de la Universitatea Innsbruck din Austria.

Dacă totuși ajungeți să cumpărați un ananas crud, nu-l mâncați și mai ales nu-l oferiți copilului – poate crea probleme ca diaree, vomă sau iritații în gât.

De recomandateste ca odată cumpărat, ananasul să fie ținut la temperatura camerei câteva zile, înainte de a fi tăiat, lucru care contribuie la a-l face mai suculent și mai molae ca textură, mai ușor de mâncat, mai ales de către copii. Odată tăiat, ananasul poate di ținut în frigider până la 5 zile.

Cum se poate curăța un ananas?

Tăiați frunzele ananasului. Despicați apoi fructul în două, pe lungime, cu ajutorul unui cuțit.
Tăiați apoi fiecare dintre cele două jumătăți rondele, eliminând bucata lemnoasă care provine din centrul ananasului, precum și coaja care nu este comestibilă.

Dacă nu intenționați să consumați fructul în întregime într-o singură zi, după ce eliminați frunzele puteți tăia pe măsură ce aveți nevoie, felii circulare din care scoateți cu un cuțit  partea din mijloc, cea lemnoasă, și coaja fructului.

Pentru că ananasul odată tăiat se usucă ușor și astfel se pierde din suc, îl puteți înveli în folie alimentară care îl protejează.

Savuros în salate și bun pentru frăgezit carnea, ananasul aduce un gust deosebit în mâncăruri gătite și deserturi.
E numai bun ca “finger food” pentru prichindei mai mărișori, dar și ca gustare pentru părinți.

Voi la ce vârstă ați oferit copiilor pentru prima oară ananas? Și cât de tare le-a plăcut?

Sursă (ro): http://www.formula-as.ro/2010/950/medicina-naturii-44/ananasul-13241

Surse (engl):
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=34
http://www.ehow.com/list_6717987_causes-new-pineapple-allergy_.html

http://www.homemade-baby-food-recipes.com/pineapple-baby-food.html

Sursă foto: http://flic.kr/p/sed7M